6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

MÜSİAD Mavi Tünel'i inceledi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi yönetim kurulu üyeleri, Konya Ovası Sulama Projesi (KOP) ve Mavi Tünel'de incelemelerde bulundu.

MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Aslan Korkmaz'ın da katıldığı gezide şantiye şefi Umut Emre Karataş tarafından heyete KOP ve Mavi Tünel hakkında bilgi verildi. Mavi Tünel'in geçmişte patlatma yoluyla açılmaya çalışıldığı ancak maliyetin yüksek olması nedeniyle askıya alındığını belirten Karataş, "Şu an özel bir makine ile deliniyor ve bu makine sadece delmekle kalmıyor, hafriyat atıklarını da taşıyabiliyor. Bu sırada tünelin içini beton kalıplarla örerek yoluna devam ediyor. 170 metre uzunluğunda ve 4.20 santimetre eninde olan Gevher Banu isimli bu makine çift kalkanlı ve şuan da Türkiye'de bilinen çift kalkanlı makinelerin ilk sırasındadır. 700 ton ağırlığı olan bu makine 1 ana 4 yardımcı operatörle çalışmaktadır. Kayaları delmek için kullanılan bu makine bir günde 30-35 metre kazı yapıp beton kalıp döşeyebilmektedir. Şu ana kadar tünelin bin 600 metresini bu çalışma ile bitirdik ancak bizim hedefimiz günlük 40-45 metreye ulaşmaktır" dedi.

Heyet, buradaki incelemelerinin ardından Bağbaşı Barajı'na geçti. Proje müdürü Ahmet Kalkan tarafından karşılanan MÜSİAD heyetine KOP ve Bağbaşı Barajı'nın durumu hakkında bilgiler verildi.

Proje Müdürü Kalkan, "Mavi Tünel, Bağbaşı Barajı ile Mavi Boğaz arasında yer alacaktır. Proje tamamlandığında Şanlıurfa tünellerinden sonra Türkiye'nin en uzun 2. sulama tüneli (17 km) olacak ve Konya Ovası'na ciddi miktarda sulama suyu sağlayacaktır. Yer altı sularını beslemesi ve ihtiyacı azaltıcı olması sayesinde aşırı yer altı suyu çekimini ve çöküntü obruklarının oluşmasını engelleyecek, aynı zamanda atık suları değerlendirip, göllere takviye ederek ovadaki verimliliğin artmasını sağlayacaktır" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2009 Pazar 16:32:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?