6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Nakille sağlığına kavuştu

55 YAŞINDA BÖBREK NAKLİYLE SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Antalya'da, beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın böbreği, Konya'da üç çocuk annesi kadını sağlığına kavuşturdu.

Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Koordinasyon Merkezi tarafından Antalya'da beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın böbreği Konya Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gönderildi.

Hastanede yapılan tetkikler sonucunda böbreğin en çok 55 yaşındaki üç çocuk annesi Kadriye Tekin'e uyumlu olduğu belirlendi. Yaklaşık iki saat süren operasyonla Kadriye Tekin'e böbrek nakli yapıldı. Naklin ardından ameliyattan çıkan Tekin, "12 yıldır diyalize giriyorum, şimdi rahat bir hayat sürmek istiyorum. En çok su içmeyi özledim" dedi.

SÜ Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mehmet Erikoğlu, Prof.Dr. Şakir Tavlı ile iki saat süren operasyonun ardından böbrek naklini başarıyla gerçekleştirdiklerini söyledi. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın böbreklerinden bir tanesinin Konya'ya gönderildiğini belirten Erikoğlu, "Yapılan tetkikler sonrasında 55 yaşındaki 12 yıllık böbrek hastamıza uyumlu olduğu belirlenen böbreği başarılı bir operasyonla naklettik. Hastamız artık daha rahat bir hayat sürebilecek, su içebilecek, konforlu yaşayacak" dedi.

Böbrek naklinin, böbrek yetmezliğinin diğer tedavi yöntemlerine göre en iyi tedavi şekli olduğunu belirten Doç.Dr. Erikoğlu, şunları söyledi: "Diyaliz tedavisi alternatif olarak görünmektedir. Haftada üç kez diyalize girmek hastanın konforunu iyice kötüye itmektedir. Nakil olanların yaşam süresi üç kat daha arttığı gibi en iyi tedavi yöntemi de nakildir. Özellikle diyabet ve tansiyon hastalarının rutin kontrollerini dikkatlice yaptırmaları gerekiyor. Bu hastalarımızda böbrek yetmezliği oluşmadan mücadeleye başlamalıyız ki daha iyi sağlıklı bir yaşam sürdürebilelim."

55 YAŞINDA BÖBREK NAKLİYLE SAĞLIĞINA KAVUŞTU
İHA
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2010 Pazar 10:05:00
Güncelleme :24 Ocak 2010 Pazar 23:02:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?