7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Namus cinayetine 10 yıl hapis

Konya'da evlerine girerek kendisini kaçırmaya çalışan evli şahsı silahla vurarak öldürmekten 1 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan ancak kararın Yargıtay tarafından bozulması üzerine tekrar yargılanan genç kız, cinayetten 10 yıl, ruhsatsız tabanca bulundurmaktan ise 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkemede 10 saniyede doldur boşalt yaptırılıp, 3 kez tetik düşürttürülen cinayet sanığı Zeynep E., kendisini kaçırmaya teşebbüs eden evli eski çobanlarını öldürdüğü ve ikinci kez şarjörü doldurduğu için 1 yıl 4 ay, ruhsatsız tabancadan ise 10 ay hapis cezasına mahkum olmuştu.

Yargıtay, maktulün silahını kılıfından ve belinden çıkarmadığı, bunun yanı sıra telefonda sanıkla 26 kez görüştüğü için verilen cezayı az bularak bozmuştu. Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tekrar görülen namus cinayeti davasına
tutuklu sanık Zeynep E., sanık ile müşteki yakınları ve taraf avukatları katıldı.

Mahkemede Psikolojik Danışman Deniz Kezban Çakıcı dinlendi. Çakıcı'ya sanık avukatı Hasip Şenalp, genç bir kızın namusuna saldırıldığında ne tepki vereceğini sordu.

Erkeklerle kadınların olaylar karşısında müdahalesinin farklı olduğunu belirten Çakıcı, "Kültürel yapı etkili olduğu gibi, kız ve erkeklerin yetişmesi de farklıdır. Kadınların yaşam boyutunda içe dönük ve bağımlı bir yaşayış tarzı vardır, erkeklerin ise tersidir. 3 yaşındaki bir kız çocuğu namus konusunu bilir. Buna bir saldırı olduğunda her türlü refleksi verir. O sahip olduğu şeyi kaybetmesi, kendisi için zaten ölüm demektir. Saldırı veya tecavüz gibi konularda her refleksi vermesi normaldir" dedi.

SANIK: "TECAVÜZE UĞRAYACAKTIM ÖLDÜRDÜM"

Daha sonra mütalaasını veren savcı, sanık Zeynep E.'ye kasten adam öldürme suçundan TCK'nın 81/1. maddesi gereğince müebbet hapis cezası verilmesini ve 29. madde gereğince haksız tahrikten cezasının indirilmesini talep etti. Müşteki avukatı da, sanığın kasten adam öldürme suçundan ceza alması gerektiğini belirtti.

Sanık avukatı ise, müvekkilinin kendisini sürekli rahatsız eden ve o gün evine gelerek saldırmak isteyen kişiyi öldürdüğünü, bu nedenle beraat kararı verilmesini istedi. Daha önce alınmış örnek bir davayı da gösteren sanık avukatı, ceza verilmesi durumunda bile yattığı süre göz önünde bulundurularak müvekkilinin tahliyesini talep etti.

Son sözü sorulan sanık Zeynep E., "Olay günü ya kardeşlerim ölecekti, ben de ölecek veya tecavüze uğrayacaktım. Ben cinayeti planlamış olsam, saldıran şahsın da tabancasını kılıfından çıkartır koyardım ve cinayeti kardeşlerimin önünde işlemezdim" şeklinde konuştu.

Mahkeme heyeti, Yargıtay'ın bozma ilanına uyduklarını belirterek, sanık Zeynep E.'ye TCK.'nın 81/1. maddesi gereğince cinayetten müebbet hapis verdiklerini, bu cezayı 29. maddeyi kullanarak haksız tahrik nedeniyle 10 yıla düşürdüklerini açıkladı. Mahkeme heyeti, sanığa ruhsatsız silah suçundan da 10 ay hapis ve 450 YTL para cezası verdi.

Olay 28 Ekim 2006 tarihinde merkez Karatay ilçesi Babı Aksaray Mahallesi Cevizaltı Caddesi Ertürk Apartmanı'nda meydana gelmiş, 2 kardeşiyle oturan Zeynep E. (20), kendisini elinde tabancayla zorla kaçırmaya çalışan ve kendisini taciz ettiği iddia edilen eski evli çobanları Mustafa Çakır'ı belindeki tabancayı çıkartıp 6 el ateş ederek öldürmüştü.

Bir önceki mahkemede ise Zeynep E.'nin kullandığı silah duruşma salonuna getirilmiş ve sanığa doldur boşalt yaptırılmıştı. Sanık, 10 saniyede doldur boşalt yapıp, 3 kez tetik düşürmüş ve şarjöre mermi doldurmuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 12:35:55
Güncelleme :9 Ekim 2008 Perşembe 12:42:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?