6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Napolyon kirazı hasadı başladı

Üretiminin büyük bölümünü Avrupa ülkelerine gönderen Konya'nın Hüyük ilçesine bağlı İlmen beldesinde uzun saplı Napolyon kirazı hasadına başlandı. Üretici kilosu 2,5 liradan açılan fiyatların önümüzdeki günlerde daha da yükselmesini bekliyor.

İlmen Belediye Başkanı Hürriyet Şahin, çilek gibi kiraz üretiminin de yaygın olduğu yörede yetiştirilen Napolyon kirazının uzun sapı, dayanıklı olması ve güçlü aroması nedeniyle Avrupa ülkelerinde tercih edilen bir ürün olduğunu söyledi.

Beyşehir Gölü Havzası'nda Sultan dağlarının eteklerinde bulunan İlmen beldesinde bölgeye has esen rüzgarlar ile ortaya çıkan yayla havasında yetişen kirazların diğer bölgelere göre daha dayanıklı ve ince kabuklu olduğunu, aromasının güçlü ve sulu olması nedeniyle de tercih nedeni olduğunu belirten Belediye Başkanı Şahin, “O yüzden bölgemizin kirazının üstün yönleri ön plana çıkıyor. Üreticimiz uzun saplı olması için dikkat ediyor. Çünkü uzun saplı Napolyon kirazı sapından dolayı uygun zamanda şoklandığı takdirde 70 güne kadar dayanıklılığını koruyor. Bu da ihracatta bölgemize önemli bir avantaj sağlıyor” dedi.

İlmen beldesinin geçimini çilek ve kiraz üretiminden sağladığını, Napolyon kirazı yetiştiriciliğinin ise yöre insanı için ayrı bir yeri olduğunu vurgulayan Şahin, 600 haneden oluşan yerleşim biriminde yaklaşık 2 bin 500 kişinin kiraz üretiminden faydalandığını söyledi. Napolyon kirazı hasadına belde merkezinde bu hafta başından itibaren start verildiğini belirten Şahin, başta Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Hollanda olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihracatçı firmalar tarafından İlmen'in kirazının gönderildiğini kaydetti.

İlmen'de halen yıllık 300 ton olan kiraz üretiminin bu ülkelerden gelen taleplere yeterli gelmediğini o yüzden üretim kapasitesini artırabilmek için çalışma yürüttüklerini belirten Şanin, şu bilgileri verdi:

“Bu konuda özellikle İl Özel İdaresi olmak üzere tüm yetkililerimizden destek bekliyoruz. Avrupa ülkeleri özellikle İlmen'in uzun saplı Napolyon kirazını istiyor. Çünkü, bölgemiz kirazı özelliğinden dolayı 15 gün ağacında ermiş olarak kalsa bile dayanıklılığını yitirmiyor. Geçmiş yıllarda İl Özel İdaresi ve DSİ gibi kurum ve kuruluşlarımızdan destek aldık. Ama bu yeterli değil. Şu anda kapalı sistem sulama sistemine geçmek için yatırım bekleyen yerlerimiz var. Bu konuda Özel İdaresi ile yazışmalarımız var. Sulama sorunumuz yok ama meyve ağaçlarımıza eşit oranda dağıtamıyoruz."

Belediye Başkanı Hürriyet Şahin, İlmen kirazı ile çileğini daha iyi tanıtabilmek için bu yıl ilk kez bir festival düzenleyeceklerini de belirterek, “Bu hafta sonu bölgemizde ilk festivali yapacağız. Bölgemizde yetişen meyve ürünlerini sürekli gündemde kalmasını, konuşulmasını istiyoruz. Havzamızdaki herkesi de festivalimize davet ediyoruz. Gelsinler, İlmen'de çilek ve kiraz nasıl yetiştiriliyormuş yerinde görsünler. Bunu istiyoruz” şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2009 Cuma 16:54:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?