7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

'Ney' aşkı mesleğe dönüştü

Konya'da ilköğretim öğrencisiyken biriktirdiği harçlığıyla "ney" alarak üflemesini öğrenen ney yapım ustası Yusuf Dönmez, yaptığı neyleri ABD'den Almanya'ya kadar birçok ülkeye gönderiyor.

Ney sesini duymasıyla aşık olduğunu ve ney üflemeyi öğrenmek için her şeyden vazgeçebileceğini küçük yaşta gösteren Kültür ve Turizm Bakanlığı ney yapım ustası neyzen Yusuf Dönmez, neyzenlikten ney yapım ustalığına nasıl geçtiğini anlattı.

İlk neyi babasının verdiği okul harçlığını biriktirerek aldığını anlatan Dönmez, "İlk aldığım neyle üflemeyi öğrenemeden babam kızıp kırmıştı. Ben çok üzülmüştüm, tekrar harçlığımı biriktirdim ney aldım, babam bir kaç defa daha kırmıştı. Baktım babam her aldığım neyi kırıyor, kendi neyimi kendim yapmaya karar verdim. Bir yanlış, iki yanlış derken üçüncüye kendi neyimi kendim yaptım. Zamanla ney üflemeyi öğrendim ve kendime neyler yapmaya başladım. İlerleyen günlerde dostlarımda kendileri için ney yapmamı istemesiyle başladım. Arkadaşlarıma hediye neyler yapıyordum ve bu şekilde de ustalığımı ilerletiyordum. Şimdi ise tam bir ney yapım ustası oldum. Neyde kendi sistemimim geliştirdim" dedi.

İSPANYOLLARA "NEY" DERSİ VERİYOR

10 yıl içinde 15 binden fazla ney yaptığını ifade eden Dönmez, "Yaptığım neylerden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da verdim. Bunun yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri'nden Mısır'a, Almanya'dan İspanya'ya kadar ney sattım. Hatta İspanyalı öğrencilerim bile var. Herkes ney üfleyebilir, ney üfleyemez diye bir şey yok. Ney aslında kamış parçasından yapılıyor, baktığınız zaman sadece kamış parçası ancak elinize aldığınız zaman bir sıcaklık var. Sanki bedeninizin bir parçası gibi. Neyin hoş olmasının sebebi ise samimi ve doğal olmasıdır. 10 yıldır bu işin ticaretini yapıyorum ama son 5 aydır yaptığım neyler 50 yıl üflenmiş gibi. Neyde kendi sistemimi kurdum ve yaptığım neylere yaşadığım sürece garanti veriyorum. Benim yaptığım neylerin sesi güzel, dış görünüşü çok önemli değil" şeklinde konuştu.

Ney yapmanın da üflemek gibi bir sanat olduğunun altını çizen Dönmez, neyi dinleyen her insanın huzur bulduğunu söyledi. Ney öğrenmeye gelen gençler ise, genelde neyin sesinden etkilendiklerini belirterek, "Geçerken veya bir şekilde sesini duyduğumuzda bizi etkisi altına alıyor. Ney sanki bir insan gibi. Ney üflemek huzur veriyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2008 Salı 10:50:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?