26
Nisan
2024
Cuma
KONYA

O TİM oyunu bozdu!

Bankacılıktan sonra şimdi de kuyumculara rekabet cezası geldi. Konyalı kuyumcuların fiyat kırım timi kurduğu tespit edildi. Fiyatları düşürmemeleri için üyelerine yemin ettirdikleri de belirlendi

Sabah'tan Barış Ergin'in haberine göre otomotiv, bankacılık ve çimento sektörünün ardından ilginç bir rekabet ihlali daha ortaya çıktı. Konyalı kuyumculara Rekabet Kurulu'ndan 'yüzük kardeşliği' cezası geldi. Rekabeti engelleyici faaliyetlerde bulunduğu tespit edilen dernek 7 bin 215 TL para cezasına çarptırıldı. Bir şikâyet üzerine başlayan soruşturmada birbirinden ilginç detaylar tespit edildi.

FİYAT KIRMA TİMİ

Kuyumcular Derneği tarafından belirlenen liste fiyatına uymayan üyelere karşı yapılanlar şikâyet edilince Rekabet Kurumu kapsamlı bir soruşturma başlattı. Belirlenen liste fiyatlarına uymayan kuyumculara Kur'an'a el basarak yemin ettirilmesi fikrini artaya atan derneğin yönetim kurulunun 'fiyat kırım timi' de kurduğu tespit edildi.

Rekabet Kurulu kararında 13 maddelik bir liste belirlendiği kaydedilirken, bunlara uyulması için üyelerin yemin ettirildiği de tespit edildi. Yeminde şu ifadeler yer aldı: "Derneğimizin dağıtmış olduğu listeyi ve yukarıda yazılı olan 13 maddelik anlaşma metnini aynen ve hiçbir noksansız yerine getireceğime, yanımda çalışan ortağım ve bütün personelimle uyacağıma, namusum ve şerefim üzerine söz veriyorum. Yemin ediyorum."

KUR'AN'A EL BASILSIN

Ayrıca üyeler arasında yapılan ankette de "Esnaflar grup grup çağrılıp, kameraya kaydedilsin. Kendisi ve yanında çalışanlar da Kur'an'a el basarak yemin etsin. İşyeri sahibi her şeyden sorumlu tutulsun. Cezalar 500 dolardan başlasın" gibi fikirler de yer aldı.

KILIK DEĞİŞTİRDİLER

Yönetim kurulu toplantısı tutanaklarında rastlanan ifadelerde ayrıca derneğin kuyumcuların fiyatlar konusunda nasıl bir tavır sergilediklerini anlamak için sahte müşteri gönderdikleri de ortaya çıktı. Rekabet Kurumu raporunda şu bilgiler yer aldı: "19.04.2010 tarihli 'Yönetim Kurulu Toplantısı' başlıklı belgede; '1 - (.....) fiyat kırımıyla ilgili herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığını dile getirdi. Görevlendirilen kişinin kılık değiştirerek devam etmesine karar verildi' ifadesine rastlanmıştır."

'REKABET KURULUNU BİLMİYORDUK'

Konu hakkında SABAH'ın sorularını yanıtlayan derneğin başkanı Mustafa Dolmacı, "Bunlar benim dönemimden önce olan şeyler. Ben hiçbir üyeye ceza kesmedim ama daha önce cezalar kesilmiş. Rekabet Kurulu'nun varlığından bile haberdar değildik. Bana başkan olunca 'dernekler masasına dikkat et' dediler o kadar. 2000'li yıllarda olan olaylar bunlar. Rekabet Kurulu beni 5 kez çağırdı. Böyle bir kurum olduğunu 'Bilmiyorduk' deyince Rekabet Kurumu Başkanı bize kurumu anlatan bir doküman bile gönderdi" dedi.

İşte kuyumcunun YÜZÜK KARDEŞLİĞİ yemini

"Meslektaşlarımızın Uymak Zorunda Olduğu Hususlar"

1 - 22 ayar bilezik satışlarında en fazla gramda 0.50 TL ikram edilebilecektir.
2 - Değiştirmelerde liste tam olarak uygulanacak, herhangi bir ikram yapılmayacaktır.
3 - Fiyat indirimi dışında, başka isimler altında, bilhassa bilezik ve ziynet satışlarını artırmaya yönelik, indirim kuponu, hediye çeki, tatil promosyonu ve sair özendirmeler yapılmayacaktır.
4 - Radyo, gazete, dergi, TV ve benzer mecralarda fiya tlara ve indirimlere yönelik tanıtımlar yapılmayacaktır.
6 - Cumhuriyet altın çeşitlerini satarken günlük liste fiyatlarına uyulacaktır. Ancak derneğimize kayıtlı esnaf aralarında alış ve satışları serbesttir.
7 - Bilezik ve cumhuriyet altınlarının alış ve satışlarında müşteriye indirim yapmıyormuş gibi göstererek yüzük, küpe ve buna benzer hediyeler verilmeyecektir.
12 - Liste fiyatlarının belirlenmesinde dernek yönetim kurulu tam yetkilidir. Esnafımızın huzur içinde ticaretini yapabilmesi için yukarıdaki kararlar tekrar teyit edilmiş olup güncelleştirilmiştir. Bu kurallara uymak hepimizin vicdani borcudur.
13 - Şartlara riayet etmeyen meslektaşlarımıza uygulanacak cezada dernek yönetimi yetkilidir.

YEMİN: DERNEĞİMİZİN DAĞITMIŞ OLDUĞU LİSTEYİ VE YUKARIDA YAZILI OLAN 13 MADDELİK ANLAŞMA METNİNİ AYNEN YERİNE GETİRECEĞİME, YANIMDA ÇALIŞAN ORTAĞIM VE BÜTÜN PERSONELİMLE UYACAĞIMA, NAMUSUM VE ŞEREFİM ÜZERİNE SÖZ VERİYOR VE YEMİN EDİYORUM.

...
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2013 Cuma 12:09:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?