7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Obezite bulaşıcı bir hastalık!

KONYA Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Sait Gönen, kötü beslenme, aşırı yeme alışkanlığı, genetik yatkınlık ve fiziksel aktivite azlığını nedeniyle artan obezitenin bulaşıcı bir hastalık olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Gönen, “Obezite, yakın ilişkiler, model örnek alma, sosyal etkileşim gibi faktörlerle kişiden kişiye aktarılır. Yakın arkadaş obezse, obez olma olasılığı yüzde 57, kardeş obezse yüzde 40, eşlerden biri obezse yüzde 37'dir” dedi.

Bilim adamlarının obezitenin bulaşı bir hastalık olduğunu ortaya koyduklarını belirten Doç. Dr. Gönen, “Obezite yakın ilişkiler, model örnek alma, sosyal etkileşim gibi faktörlerle kişiden kişiye aktarılır. İletişim halinde olan insanların kilosu kişinin kilosunu belirleyici önemli faktörlerdir. Araştırmalar sonucunda elde edilen verilere göre yakın arkadaş obezse, obez olma olasılığı yüzde 57, kardeş obezse yüzde 40, eşlerden biri obezse yüzde 37'dir” dedi.

Ülkemizde obezitenin hızla arttığını, en çok da çocuklarda belirginleştiğini söyleyen Doç. Dr. Gönen, obezitenin temelinin çocukluk çağında atıldığını, anne babadan birinin kilolu olmasıyla çocuklarda da kilo oranının arttığını ifade etti.

KİLONUZU DENK ALIN
Dünyada 1 milyardan fazla erişkin ve çocuğun aşırı kilolu olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Gönen, “Günümüzde çocuklarının beklenen yaşam süresinin obezite nedeniyle anne ve babalardan daha kısa olacabileceği öngörülmektedir. Bir çok faktörün etkisi ile yüz güldüren tedavisi olmayan bu tablo için korunma çok daha kolay ve daha az masraflıdır. Fazla kilolu bireylerin çevrenin etkisi ile durumlarının farkında olmadığını görüyoruz. Bu nedenle yapacağımız küçük bir hesapla tablonun neresinden resme baktığımızı anlamak zor değil” diye konuştu.

SAĞLIKLI BİR VÜCUT İÇİN
Ne zaman obeziteden bahsedilse herkesin bu konuda bir şeyler önerdiğini ancak uygulamada sorunlar yaşandığını dile getiren Doç. Dr. Gönen, şunları söyledi:
“Genel olarak bu hususlar herkes tarafından bilinir, ancak uygulanamaz. Daha sağlıklı bir vücut için yürüme mesafesinde araç kullanmamaya, asansör yerine merdivenleri kullanmaya, sebze ve meyveyi çok tüketmeye dikkat edin. Hayvansal gıdaları azaltın. Sulu sebze yemeklerini tercih edin. Öğün aralarında sağlıksız besinler yemeyin.”

AA
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2008 Pazar 19:10:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?