6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Ömür boyu diyalize bağlı yaşayacak

Konya'da zihinsel engelli ve böbrek yetmezliği çeken 15 yaşındaki Şeyma Tuzla, ömür boyu diyalize bağlı yaşayacak olmasına rağmen yüzünden gülücükler eksik olmuyor. 

Akraba evliliği nedeniyle çocuklarının engelli doğduğunu ve kocasının açtığı dava sonrasında kendisinden boşandığı öğrenilen anne Havva Küp, kızının 7 yıldır diyalize bağlı olarak yaşadığını, tedaviye geç başlamaları nedeniyle organ nakli şansının kalmadığını söyledi. 

Yaşadığı zorlukları anlatan anne Küp, "Çocuğumuz dünyaya geldikten sonra gelişiminde problem vardı. Eşim, akraba evliliğinden dolayı çocuğumuzun engelli dünyaya geldiğini savunarak dava açtı ve bizden ayrıldı. Kızım 4,5 yaşında yürümeye başladı. Belirli bir yaştan sonra ise gözlerinde rahatsızlık var gibi görünüyordu. Hastaneye gittiğimizde böbreklerinde bir sorun olduğu, 1,5 yaşındaki bir çocuğun böbreği gibi kaldığını öğrendik. İlaçla tedaviye başladık ama sonuç alamadık, bu yüzden diyalize girmeye başladı. Yüz kilometre uzaklıktaki Yukarı Çiğil Kasabası'ndan Konya'ya haftada 3 gün gelerek diyalize giriyoruz" dedi.

KIZIM 5 SENEDE 2 DEFA DİYALİZE GİREBİLDİ 

Eşinden ayrıldıktan sonra kızıyla birlikte ailesinin yanına yerleşen Havva Küp, "Kızımın organ nakli şansı olmadığını biliyorum. Kızım ömür boyu diyalize girecek ve ben de onun yanında olacağım. Daha önce tedaviye başlamış olsaydık organ nakli şansı olurdu ama kasabamızdan gelen araba yoktu, geç tedaviye başladık. 5 senede 2 defa diyalize gelebildik, 2 yıldır rahat gelebiliyoruz. Diyalize girmeden önce tekerlekli sandalyeyle hareket eden kızım, haftada 3 gün tedaviye başladıktan sonra kendi başına yürüyebiliyor" şeklinde konuştu.

HASTA OLDUM İYİLEŞMEK İSTİYORUM 

7 yıldır böbreklerinde gelişme olmadığı için tedavi edilen 15 yaşındaki Şeyma Tuzla, duygularını çok kısa cümlelerle ifade edebiliyor. Sürekli gülerek cevap veren Şeyma, "Hasta oldum, iyileşmek istiyorum" diyor. Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi uzmanları, Şeyma'nın böbrek rahatsızlığının doğumdan itibaren olduğunu belirterek, "Bu yüzden çok fazla bir şey yapılamıyor. Ömür boyu diyalize bağlı yaşaması gerekiyor. Şuanda diyalize haftada 3 gün 12 saat bağlanarak yaşamını sürdürüyor" şeklinde bilgi verdiler.

iha
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2009 Pazar 13:16:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?