6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Organ bağışı hayat kurtardı

Antalya'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden bir kişinin böbreği, böbrek hastası olan iki kardeşten birine nakil edildi.

Antalya'da geçirdiği trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen Muhammet Mustafa Karataş'ın (49) organları bağışlandı. Sağlık Bakanlığı tarafından Karataş'ın organlarından birinin Konya'da böbrek hastası emekli Mithat Değerli'ye (52) uyumlu olduğu tespit edildi. Tespitin ardından Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaklaşık 3 saat süren bir operasyonla böbrek nakli gerçekleştirildi.

Organ nakli yapılan Mithat Değerli kendisini iyi hissettiğini belirterek, "Artık diyalize girmeyecek olmam beni mutlu ediyor. Daha önceden her şeyi kısıtlı yapmak zorunda kalıyordum. Tatile gidemiyordum, şimdi ilk olarak bir tatile gitmek istiyorum. Diğer taraftan ağabeyim de diyalize girerek yaşıyor. Ona da uygun bir böbreğin bulunmasını ve sağlığına kavuşmasını istiyorum" şeklinde konuştu.

Hastanın gayet sağlıklı olduğunu ve operasyonun başarılı geçtiğini belirten SÜ Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, "Helikopterle Antalya'dan gelen böbrek, hastanemizde 5 yıldır diyaliz hastası olan Mithat Değerli'ye nakledildi. Türkiye genelinde organ nakli yüzde yüz arttı. Bunun en önemli nedenleri Sağlık Bakanlığı'nda oluşturulan organ nakli koordinatörlerinin düzenli bir şekilde çalışması, organların ambulans helikopterlerle taşınarak çok çabuk bir şekilde ulaştırılması ve basının organ bağışı üzerindeki etkisidir. Bu etkiler sayesinde geçtiğimiz 2 yıla baktığımızda kadavradan organ bağışının yüzde 100 üzerinde arttığını görebiliyoruz. Örneğin Konya'da geçtiğimiz 1 yıl içerisinde sadece 8 böbrek nakli yapıldı, bu yılın 5 ayında ise 10 böbrek nakli yapıldı" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2009 Çarşamba 18:53:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?