6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Organize işlerin kitabı yazıldı

Konya Emniyet Müdürlüğünde görevli 3. Sınıf Emniyet Müdürü Anadolu Atayün, organize suç örgütleriyle mücadele yöntemlerini kitaplaştırdı.

Halen Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevini yürüten Atayün, kurum içinde eğitici faaliyetler ve çok sayıda organize suç örgütüne yönelik yönettiği operasyonlarda elde ettiği birikimlerini, 3 yıllık çalışma sonunda bir kitapta topladı.

Atayün'ün kaleme aldığı, “Örgütlü Suç Soruşturmaları Yönetimi” isimli 584 sayfadan oluşan kitap, alanında bugüne kadar yazılmış ilk kitap oldu.

Polis, jandarma gibi kolluk kuvvetlerinin amirleri ya da emniyet personeli için, örgütlü suçlarla mücadelenin tüm detaylarının anlatıldığı kitapta, suç örgütlerinin tespitinden delillendirmeye, muhbirlik faaliyetlerinden operasyonların nasıl yönetileceğine kadar hemen her bilgiye ayrıntılı şekilde yer veriliyor.

Organize suç örgütlerinin tespiti ve suç örgütleriyle mücadele eğitimi konusunda kaynak kitap olmaya aday kitapta, Türkiye'deki suç örgütlerinin ortak özelliklerinin başında hemşehricilik ve kan bağının geldiği gibi çarpıcı tespitlere yer veriliyor.

SUÇ ÖRGÜTLERİNİN YAPILANMALARI HOLDİNGLERE BENZİYOR

Kitapta, organize suç örgütlerinin en çok dini ve ahlaki değerleri kullandığı, legal görüntü çizmeye çalıştıkları, devlet birimlerine karşı (dış görünüş olarak) saygılı davrandıkları, yapılarının ise bir şirket ya da holdinge benzediği vurgulanıyor.

Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Anadolu Atayün, kitabında, organize suç örgütü yöneticisi ve üyelerinin yüksek hayat standardına sahip olduklarını ya da bunu hedeflediklerini, dışarıya 'lüks bir yaşam sürüyor' imajı verdiklerini, suç işlemelerinde ise bir standart olmadığını belirtiyor.

Atayün, ayrıca suç örgütlerinin sorunlarını şiddet kullanmadan önce rüşvet verme, kamu görevlilerini “satın alma” şeklinde çözmeye çalıştığını, yasal ya da yasa dışı her türlü faaliyetleri öncesinde ayrıntılı hazırlık yapıp, faaliyetlerini profesyonellik sınırları içinde gerçekleştirdiklerini bildiriyor.

SUÇ ÖRGÜTÜ VE GÜVENLİK GÜÇLERİ ARASINDAKİ BENZERLİKLER

Anadolu Atayün, kitabında organize suç örgütleri ile kanun uygulayıcı örgütler arasındaki benzerlikleri ise şöyle sıralıyor:

“-Her ikisi de kesinlikle erişilemez ve yok edilemez olduklarını düşünürler.
-Çok fazla risk alırlar ve gereğinden fazla iyimser davranırlar.
-Örgüt ahlakı söz konusu olduğundan, yaptıkları her şeyi doğru olarak görürler ve herkesin de öyle görünmesini isterler.
-Karşılarındaki insanların tamamını kötü olarak görürler, en azından şüphelenirler.
-Yapı içerisinde faaliyet gösteren bireyin, alınan kararlara karşı çıkmasına dayanamazlar. Özellikle örgütün belirlenen amacına karşı çıkılmasını kabullenemezler.”

AA
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2008 Pazartesi 11:23:28
Güncelleme :28 Nisan 2008 Pazartesi 11:26:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?