6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Organları 3 kişiye umut oldu

Konya'da mide rahatsızlığı şikayetiyle gittiği özel hastanede komaya giren ve sonrasında nakledildiği hastanede beyin ölümü gerçekleşen genç öğretmenin organları 3 kişiye umut oldu.

Yarıyıl tatilini ailesiyle geçirmek üzere görev yaptığı İzmir'den Konya'ya gelen resim öğretmeni Fatma Tuzla (30), geçtiğimiz cuma günü mide rahatsızlığı şikayetiyle özel bir hastaneye başvurdu. Mide ülseri şüphesiyle endoskopi tetkiki yaptırmak isteyen Tuzla'nın, lokal anestezi sonrası kalbi durdu. Genç öğretmenin kalbi yapılan müdahalelerle tekrar çalıştırıldı. Komaya giren genç öğretmen, buradan Başkent Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi.
 
Genç öğretmenin dün saat 16.30 sıralarında beyin ölümü gerçekleşti. 8 yıllık öğretmen olan Tuzla'nın öldükten sonra organlarının bağışlanması isteği üzerine ailesi, hastane yetkilileri ile görüştü. Gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından saat 04.00 sıralarında Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu başkanlığında 4 kişiden oluşan ekip, Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde organları almak için ameliyata girdi. Yaklaşık iki saat süren başarılı ameliyatın ardından genç öğretmenin 2 böbreği ve karaciğeri alındı. Böbreklerden biri Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yatmakta olan bir hasta için, diğeri de Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yatan hasta için gönderildi. Karaciğeri ise Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yatmakta olan bir hastaya nakledilmek üzere gönderildi.

Konya'da 2009 yılında bugüne kadar beşinci organ bağışı operasyonunu gerçekleştirdiklerini belirten Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, "30 yaşında beyin ölümü gerçekleşen hastamızın organlarını çıkardık. Karaciğerini ve iki böbreğini aldık. Konya'da son bir buçuk aydaki beşinci organ bağışı. Rakamlar Türkiye ortalamasına göre oldukça iyi. Türkiye'de milyon nüfus başına yıllık ortalama üç civarında. Şu an biz milyon nüfus başına bir buçuk aylık dönemde beş ortalamayı yakalamış durumdayız. Halkımızın bilmesi gereken bir şey var; organlar Sağlık Bakanlığı'nın koordinasyonu ile dağıtılmakta. Yani hiçbir şekilde organların dağıtılması konusunda bir adaletsizlik söz konusu değil" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2009 Pazar 12:32:48
Güncelleme :15 Şubat 2009 Pazar 12:37:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?