4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Organlarıyla 5 kişiye hayat verecek

Konya'da iş kazası sonucu yaralanan ve 25 saat süren yaşam mücadelesini kaybeden Mustafa Kösek'in (44) bağışlanan organları İzmir, Antalya ve Konya'daki 5 hastaya nakledilecek. Kösek'in kalbinin 4 saat içerisinde nakledimesi gerekiyor. İzmir'de bulunan bir hastaya nakledileceği öğrenilen organın yetiştirilmesi için özel bir uçak kiralandı. 

Konya'da arazide sondaj yaparken kafasına demir borunun düşmesi sonucu ağır yaralanan Mustafa Kösek (44), 25 saat süren yaşam mücadelesini kaybetti. Konya Numune Hastanesi yetkilileri, ölen kişinin ailesiyle görüşerek, organların bağışlanmasını sağladı. Akşam saat 19.30'da Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi, İzmir 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Konya Numune Hastanesi'nde görevli doktorlarının katılımıyla Konya Numune Hastanesi'nde bir ameliyat gerçekleştirildi. Yaklaşık 4 saat süren ameliyatta organlardan ilk olarak kalp alındı. 

Kalp, organ naklinde kullanılan özel bir kapla doktorlar tarafından koşarak otomobile yetiştirildi. Polisin de eşlik ettiği otomobil daha önceden İzmir'de kalp bekleyen Ali Özer'in, kardeşi Medeni Özer tarafından 10 bin dolar borç bulunarak kiralanan özel uçakla İzmir'e götürüldü. Kalbin özel uçakla gönderilmesinin ve sarf edilen çabanın, 4 saat içerisinde kalp naklinin gerçekleşmesi gerektiği için olduğu bildirildi. 

Karaciğer, gözler ve bir böbrek ise Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde bekleyen hastalara nakledilmek üzere polis eşliğinde ambulansla Konya'dan Antalya'ya götürüldü. Kösek'in böbreklerinden bir tanesi de Konya Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde organ nakli bekleyen 10 böbrek hastasından birine nakledilmek üzere götürüldü. Organları ameliyatla alan Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Böbrek Nakli Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Şakir Tavlı ile Yrd. Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, ameliyatın başarılı geçtiğini ve alınan organların 5 kişiye umut olduğunu söyledi. 

Öte yandan kalp nakli yapılacak olan Ali Özer'in kardeşi Medeni Özer, "Son 4 yıl içerisinde kalp yetmezliğinden iki ağabeyimi ve annemi kaybettim. Aile bireylerimiz teker teker kalp rahatsızlığından ölmeye başladı. 5 yıldır rahatsız olan 2 çocuk babası ağabeyim 3 gün önce komaya girdi. Nakil yapılmaz ise diğer ağabeylerim gibi ölecekti. Yine Konya'dan kalp bağışı olduğu haberi iletildi. Fakat bir uçak gerekiyordu. 1 saat içerisinde arkadaşlardan 10 bin dolar borç para topladık ve özel bir uçak kiraladık. Şimdi tek isteğimiz ağabeyimizin tekrardan sağlığına kavuşması. Geçtiğimiz haftalarda Konya'dan genç bir kardeşimizin kalbi ağabeyime nakledilecekti ama paramız olmadığı için uçak bulamamıştık. 15 gün geçmeden yine Konya'dan ağabeyimi iyileştirecek kalp bulundu. Yaşamını yitiren kardeşimizin yakınlarına da başsağlığı diliyoruz" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 13 Mart 2007 Salı 11:45:32
Güncelleme :13 Mart 2007 Salı 11:49:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?