6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Organlarıyla 6 kişiye umut oldu

Konya'da bıçaklı kavgada ağır yaralandıktan sonra kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen 28 yaşındaki gencin organları ailesi tarafından bağışlandı.

Gencin, kalbi, karaciğeri, iki böbreği ve korneaları İzmir, Antalya ve Konya'da organ bekleyen hastalara nakledilmek üzere alındı.

16 Eylül 2008 tarihinde merkez Karatay ilçesi Hacı Sadık Mahallesi Kuyulu Sokak'ta meydana gelen olayda, Ahmet Çay ve kunduracılıkla uğraşan Hasan Hüseyin Çay kardeşler, kavga ettikleri yakınları tarafından darp edildikten sonra bıçaklanmış, ağır yaralanan iki kardeş Konya Numune Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alınmıştı.

Kavgada başına aldığı sopa darbesiyle beyin kanaması geçiren kardeşlerden Hasan Hüseyin Çay'ın kanaması ameliyat sonrası durduruldu. Ancak beyindeki hasarın çok ileri derecede olması nedeniyle yapılan tüm müdahaleye rağmen kurtarılamayan bir çocuk babası Hasan Hüseyin Çay'ın dün saat 14.00 sıralarında beyin ölümü gerçekleşti.

Hasan Hüseyin Çay'ın organları hastane yetkililerinin görüştüğü baba Abdullah Çay tarafından bağışlandı. Alınan izinden sonra operasyon Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu başkanlığında 7 kişilik uzman ekiple başlatıldı. Üç saat süren operasyonda ilk olarak alınan kalp, İzmir'den gelen ekiple birlikte havaalanında bekleyen özel uçakla Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde bekleyen hastaya nakledilmek üzere gönderildi.

Karaciğer ile 1 böbrek Antalya Akdeniz Üniversitesi'nde bekleyen 2 ayrı hastaya, diğer böbrek ise Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gönderildi. Alınan korneaların ise Konya Numune Hastanesi yetkilileri tarafından 2 ayrı hastaya nakledilmek üzere saklandığı öğrenildi. Öte yandan, Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürülen böbreğin 5 yıldır diyaliz hastası olan 3 çocuk annesi Fatma Aşçılar'a nakledildiği belirtildi.

'KONYA ORGAN BAĞIŞINDA İYİ DURUMDA'

Ameliyat sonrası bir açıklama yapan ekip başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, "Darp nedeniyle kafa travması geçiren hasta beyin kanaması nedeniyle ameliyat edildi. Ancak ameliyat sonrası hastada beyin ölümü gerçekleşince, yakınları tarafından organları bağışlanmak istendi. Sağlık Bakanlığı'nın koordine ettiği şekilde hastanın organları çıkarıldı. Alınan kalp Ege Üniversitesi'ne, böbreğin biri ve karaciğeri Akdeniz Üniversitesi'ne, diğer böbrek ise Selçuk Üniversitesi hastanelerine gönderildi" dedi.

Son zamanlarda organ bağışının Konya açısından iyi derecede olduğunu ifade eden Erikoğlu, "Arkadaşlarımızın sayesinde kadavra açısından Konya olarak iyi derecedeyiz. Onların katkılarıyla bu yıl 5 tane organ bağışı oldu. Bu yaklaşık her bir hastadan 3 tane organ aldığımızı düşünecek olursak 15 tane organ, 15 tane hastanın hayatı demektir. Türkiye şartlarında Konya adına iyi bir rakam. Şu an hastalar hazırlanıyor, bundan sonra nakli gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.

Toplumdan dileklerinin bu tür bağışların artması olduğunu vurgulayan Erikoğlu, "Bundan 5 sene önce burada hiçbir şekilde bağış olmuyordu. Ama bizim buradaki arkadaşlarımızın ve basının ciddi katkılarıyla bu bağışlar arttı. Türkiye ve Konya'mız için bunların artarak devam etmesini diliyoruz" diye konuştu.

DOKTORLARDAN TEŞEKKÜR

Operasyonun ardından Konya Numune Hastanesi Yoğun Bakım Servisi Sorumlusu Uzman Dr. Ayhan Onur ekip adına yaptığı yazılı basın açıklamasında, "Tüm insanlık ve organ nakil ekiplerimiz adına, özellikle de tanımadığımız organ alıcısı hastalar adına, organları bağışlayan aileye bu Ramazan gününde yapılabilecek en zor ve insancıl yardımı yapmakta gösterdikleri sabır ve erdem sebebiyle sonsuz teşekkürlerimizi sunuyor, merhuma Allah'tan rahmet, organ alıcısı hastalarımıza da acil şifalar temenni ediyoruz. Organ bağışı konusundaki özverisinden dolayı özellikle hastanın babası Abdullah Çay amcamızın ellerinden öpüyor, kendisine minnettarlığımızı sunuyor ve tüm ailesini sonsuz sabırlar diliyoruz" dedi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

16 Eylül Salı günü meydana gelen olayda, bir çocuk babası Hasan Hüseyin Çay ve kardeşi Ahmet Çay (35) iddiaya göre, evine gelen kayınbiraderi M.K. (33) ve bacanağı S.D. (35) ile tartışmaya başladı. Tartışmanın büyümesi üzerine çıkan kavgada Hasan Hüseyin ve kardeşi Ahmet Çay, bacanağı ve kayınbiraderi tarafından sopalarla darp edildikten sonra bıçaklandı.

Ağır yaralı olarak Konya Numune Hastanesi'ne kaldırılıp tedavi altına alınan kardeşlerden Hasan Hüseyin Çay'ın tüm müdahaleye rağmen beyin ölümü gerçekleşti. Bunun üzerine ailesi tarafından bağışlanan Çay'ın organları 6 kişiye nakledilmek üzere operasyonla alındı. Öte yandan, olayın ardından kaçan şüpheli M.K. ve S.D'nin yakalanması için çalışmalar sürdürülüyor.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2008 Cuma 13:59:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?