6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Organlarıyla umut oldu

Konya'da beyin ölümü gerçekleşen emekli işçinin organları, 3 kişiye umut oldu.

Karaman Devlet Hastanesi'nde tedavi gördüğü sırada kalbi duran ve tekrar çalışmaya başladıktan sonra Konya Numune Hastanesi'ne sevk edilen 57 yaşındaki 2 çocuk babası işçi emeklisi Sedat Ceylan'ın kurtarılması için 4 gün süren mücadeleye rağmen beyin ölümü gerçekleşti.

Bunun üzerine hastanenin girişimleri sonucu Ceylan ailesi, Sedat Ceylan'ın organlarını bağışladı. Gece saat 01.00 sıralarında Konya Numune Hastanesi'nde, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu başkanlığında 10 kişilik uzman bir ekiple organ nakli operasyonu yapıldı.

Yaklaşık 3 saat süren operasyon sonrasında beyin ölümü gerçekleşen Ceylan'ın iki böbreği ve karaciğeri alındı. İki böbrek Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'nde doku uyumu belirlenen iki diyaliz hastasına, karaciğer ise Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde bir hastaya nakledilmek üzere gönderildi.
Diğer yandan Konya'da son 45 gün içerisinde beyin ölümü gerçekleşen 6 hastanın organlarının bağışlanması sayesinde 20 kişi yeniden hayat buldu.

Organ nakli operasyonlarının tamamına katılan Doç.Dr. Erikoğlu, bugün gerçekleşen operasyon sayesinde 57 yaşındaki bir hastanın 3 kişiye daha umut olduğunu söyledi. Erikoğlu, "Son zamanlarda ülkemizde kadavradan nakillerde artış gözlendi. Henüz batı ülkelerinin seviyesine ulaşmış değiliz. Batı ülkelerinde kadavradan nakiller yüzde 80 civarında, bizde ise düne kadar yüzde 20 civarındaydı, son zamanlarda bu rakam yüzde 30'lara yükseldi. Bizde ilerleyen zamanda bu yüzdeye ulaşarak umutla bekleyen hastaların tedavi edilmesini istiyoruz. Dinimizde, 'Her kim bir kişinin hayatını kurtarırsa, bütün insanlığın hayatını kurtarmışçasına sevap kazanır' diyor. Dinimiz bu şekilde organ bağışının önemini anlatmış oluyor. Son 1,5 ay içerisinde beyin ölümü gerçekleşen 6 hasta 20 kişinin hayatını kurtardı. Halkımız her geçen gün biraz daha bilinçlenerek, artık beyin ölümü gerçekleşen hastaların organlarını bağışlayarak hayat kurtarmaya çalışıyor" şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2009 Çarşamba 12:19:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?