6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Orgeneral Başbuğ Konya'da

ANADOLU KARTALI 2010/1 EĞİTİMİ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve TSK komuta kademesi, Anadolu Kartalı Eğitimi'ni izlemek üzere Konya'ya geldi.

Anadolu Kartalı Merkezi Komutanı Yarbay Tunç Sözen, Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi Komutanlığı için "İhtiyaçların belirlendiği ve çözümlerin geliştirildiği bir laboratuardasınız" benzetmesi yaptı.

Genelkurmay Başkanlığı, Anadolu Kartalı-2010/1 Eğitimi dolayısıyla Konya'daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'na basın turu düzenledi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, Genelkurmay 2. Başkan Yardımcısı Orgeneral Bilgin Balanlı, Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar, İl Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral

Servet Yörük, Anadolu Kartalı Eğitim faaliyetlerini izlemek üzere Konya'ya geldi. TSK komuta kademesi eğitim merkezi binası önünde fotoğraf çektirirken, Orgeneral Başbuğ'un havacı üniforması giydiği görüldü. Fotoğraf çekiminin ardından Orgeneral Başbuğ ve diğer komutanlara eğitim faaliyetleri hakkında brifing verildi.

Eğitim Merkezi hakkında brifing veren Yarbay Sözen, merkezde muharip unsurlara en gerçekçi harekat ortamının sağlandığını belirterek, harekatlarda elde edilen sonuçların sayısal ortamda da analiz edilebildiğini kaydetti. Birey odaklı değil, takım ve birlik odaklı çalışmalar gerçekleştirdiklerini anlatan Yarbay Sözen, şu ana kadar 2001 yılından itibaren Anadolu Kartalı Merkezi'nden 25 eğitim gerçekleştirildiğini, eğitimlere bin 800 uçağın 16 bin sorti yaptığını, eğitimlerde de 21 bin personelin görev

aldığını bildirdi. Merkezin 12 bin kilometrekarelik bir hava sahasına sahip olduğuna işaret eden Yarbay Sönmez, merkeze yoğun yabancı ülke eğitim talebinin olduğunu söyledi. Eğitim ve atış sahaları hakkında bilgi veren Yarbay Sözen, Konya Atış Sahası'nın her türlü gerçek mühimmat atışına uygun olduğunu kaydetti. Komuta kontrol merkezinde uçuşların canlı olarak takip edilebildiğini ifade eden Yarbay Sözen, Gerçek Zamanlı Hava Muhaberesi İzleme Sistemi (ACMI) sayesinde de aynı anda birçok uçağın hareketlerinin izlenebildiğini vurguladı.

HAZİRAN VE EKİM'DE ULUSLARARASI EĞİTİM

Merkezde bulunan Elektronik Harp Test ve Eğitim Sahası ile ilgili de bilgi aktaran Yarbay Sözen, yakın zamanda Hava Kuvvetleri'nin ihbar ve kontrol uçağının da merkeze entegre olacağını bildirdi. Merkezde 2009 yılında 4 eğitim faaliyeti gerçekleştirildiğini, 2010 yılında biri milli, ikisi uluslararası olmak üzere toplam 3 faaliyetin planlandığını anlatan Yarbay Sözen, 7-18 Haziran 2010 tarihleri arasındaki uluslararası eğitim kapsamında Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın 100. kuruluş yıldönümü dolayısıyla

özel etkinlikler planlandığını ifade etti. Yarbay Sözen, diğer uluslararası eğitim faaliyetinin ise 11-22 Ekim 2010 tarihleri arasında yapılacağını söyledi. Harekat ortamında simülasyonun, en gerçekçi düzeyde, kuvvetler arasında müşterek eğitim yapabilme imkanı tanıdığını vurgulayan Yarbay Sözen, "İhtiyaçların belirlendiği ve çözümlerin geliştirildiği bir laboratuvardasınız" dedi.

Yarbay Sönmez, aynı zamanda merkezde, çok uluslu eğitimler sayesinde diğer ülkelerle ortak hareket edebilme imkan ve kabiliyetinin kazandırıldığını kaydetti. Deniz ve Kara Kuvvetlerinin eğitim sahalarının da Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi'ne tahsis edilmesine ve uyum nasıl sağlandığına ilişkin bir soru üzerine Yarbay Sönmez, link sisteminin yanında ACMI sisteminin de kullanıldığını söyledi.

Gemilerin eğitim merkezine adapte edildiğine yönelik bir soruya Yarbay Sönmez, Deniz Kuvvetleri birlikleriyle önceden beri eğitim yaptıklarını belirterek, eğitimlerde Hava ve Deniz unsurlarının, müşterek taktik planlarına uygun eğitimlerini deneme ve izleme imkanı bulduklarını belirtti. Eğitimlerde yeni mühimmatların kullanılıp kullanılmadığının sorulması üzerine Yarbay Sönmez, "Sanal olarak, elde ettiğimiz ve elde etmeyi planladığımız mühimmatı deneyebiliyoruz" şeklinde konuştu.

Daha önceki eğitimlerde filosunu tamamen kaybeden ülke olup olmadığına ilişkin bir soruya Yarbay Sönmez, talebe göre eğitim zorluk derecesini ayarlayabildiklerini ifade ederek, "Zaman zaman olabiliyor. Senaryonun zorluk derecesine bağlı" diye konuştu.

 ANADOLU KARTALI EĞİTİMİ

Anadolu Kartalı Eğitimleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı sorumluluğunda ulusal ve/veya uluslararası olarak gerçek harekat şartlarına benzetilmiş bir ortamda gerçekleştiriliyor. İcra edilen görevler anında veya çok kısa sürede ACMI ve Görev Sonu Değerlendirme Sistemi ile değerlendiriliyor. Milli olarak gerçekleştirilen bu yılki eğitime, Kara Kuvvetleri Komutanlığından satıhta konuşlu hava savunma sistemleri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 4 muharip gemi, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 50 adet F-16, 8

adet F-4, 2 adet F-5, 1 adet C-130, 1 adet KC-135, 1 adet CN-235 ile Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan özel kuvvet timleri iştirak ediyor. 19 Nisan'da başlayan eğitim, 30 Nisan Cuma günü sona erecek.

Brifingin ardından, eğitimde görev alan uçakların kalkışları ve sortileri izlendi.

ANADOLU KARTALI 2010/1 EĞİTİMİ
ANADOLU KARTALI 2010/1 EĞİTİMİ
ANADOLU KARTALI 2010/1 EĞİTİMİ
ANADOLU KARTALI 2010/1 EĞİTİMİ
ANADOLU KARTALI 2010/1 EĞİTİMİ
ANADOLU KARTALI 2010/1 EĞİTİMİ
ANADOLU KARTALI 2010/1 EĞİTİMİ
ANADOLU KARTALI 2010/1 EĞİTİMİ
ANADOLU KARTALI 2010/1 EĞİTİMİ
ANADOLU KARTALI 2010/1 EĞİTİMİ
ANADOLU KARTALI 2010/1 EĞİTİMİ
ANADOLU KARTALI 2010/1 EĞİTİMİ
ANADOLU KARTALI 2010/1 EĞİTİMİ
ANADOLU KARTALI 2010/1 EĞİTİMİ
ANADOLU KARTALI 2010/1 EĞİTİMİ
İHA
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2010 Çarşamba 18:08:00
Güncelleme :28 Nisan 2010 Çarşamba 23:11:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?