7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Otlar sofraların vazgeçilmezi

DOĞADAN TOPLANAN OTLAR SOFRALARIN VAZGEÇİLMEZİ

Konya'nın Beyşehir ilçesinde ilkbahar mevsiminde doğada kendiliğinden yetişen bitkiler sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Kırlık alanlarda bahar yağmurlarıyla birlikte yetişen otlardan toplamak için seferber olan vatandaşlar, bunları bitkisel yemek yapımının yanı sıra salata malzemesi olarak da değerlendiriyorlar.

Edinilen bilgiye göre, halk arasında ilabada, kıvışgan adı verilen bitkiler, bitkisel yemek yapımı için toplanıyor. Eferik adıyla da bilinen ilabadanın asma yaprağı gibi sarması yapılıyor. Kıvışgan otunun ise yumurta ile birlikte kavurması yapılıyor. İlkbahar mevsiminde dağlarda yetişen bu ot, toplandıktan sonra haşlanıp süzülüyor, ardından bol soğanla yumurta kırılarak kavruluyor. İlkbahar mevsiminde salata malzemesi olarak toplanan otlar ise günüyük, karavık, ciciavık, gerdeme, yemlik, teke otu, baldıran ve ümürtlen isimleriyle biliniyor.

Günüyük, karavık ve ciciavık gibi otlar bahar döneminde hava ısınınca kırlarda yetişiyor ve bunların salatası yapılıyor. Bunlar ayrıca roka gibi tek başına da yenebiliyor. Beyşehir'de Yeşildağ beldesine özgü gerdeme adı verilen ot ise ilkbahar mevsiminde pınarlarda yetişiyor. Salatası çok lezzetli olduğu için çok sık tüketilen bu bitkinin idrar yolları için faydalı olduğu da söyleniyor.

Yemeklerin yanında yeşillik olarak yenen yemlik ve teke otunun yanı sıra, baldıran ve ümürtlen bitkileri ise uzun ve tek bir dal olarak yetişirken koparılarak yeniliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2010 Pazartesi 17:34:01
Güncelleme :12 Nisan 2010 Pazartesi 18:38:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?