6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Özürlü bırakan doktorlar yargılanıyor

Konya'da, 2002 yılında 2 yaşındaki Sevgi Öz'e yanlış anestezi uygulanarak özürlü kalmasından sorumlu tutulan doktor davanın zaman aşımına uğraması nedeniyle ceza almazken, anestezi teknisyeni ile anestezi sorumlusuna verilen cezalar ise para cezasına çevrildi.

Tedavi sırasında para istediği iddia edilen doktora, görevini kötüye kullanmak suçundan verilen 10 ay hapis cezası ertelendi.

Yanlış anestezi uygulanarak 2 yaşındaki Sevgi Öz'ün özürlü kalmasına neden olduğu iddia edilen anestezi uzmanı Rahime O. ve anestezi teknisyeni İlyas D., görevi kötüye kullanarak para istediği iddia edilen doktor İbrahim B.'nin yargılanmasına Yargıtay 5. Dairesi'nin bozma ilanına uyularak Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.
Duruşmaya tutuksuz sanıklar İbrahim B., anestezi uzmanı Rahime O., anestezi teknisyeni İlyas D. ile müşteki Muammer Öz ile özürlü kalan kızı Sevgi Öz, ailesi ve taraf avukatları katıldı. Yargıtay 5. Dairesi'nin yeni maddeler ve uzlaşma yoluna gidilmesi nedeniyle davayı bozduğunu belirten mahkeme heyeti, sanıklardan doktor İbrahim B. hakkında Sevgi Öz'ün özürlü kalmasına yönelik açılan davanın 5 yılı geçmesi nedeniyle zaman aşımına uğradığını söyledi.

Bozma ilanında doktor İbrahim B.'nin rüşvet alma ve görevi kötüye kullanma suçlamalarından yargılanmasının gerektiğine yer verildiğini belirten mahkeme heyeti, duruşmaya başladı. Söz alan Sevgi Öz'ün babası Muammer Öz, "6 yıldır bu dava sonuçlanmadı, biran önce sonuçlanmasını istiyor ve tüm suçluların cezalandırılmasını talep ediyorum" dedi. Müşteki avukatı da, Sevgi'nin yüzde 100 sakatlanmasına neden olan sanıkların en üst seviyeden cezalandırılmasını talep etti.

Savcı iddianamesinde anestezi uzmanı ve teknisyenin görevlerini ihmal ederek hatalı davrandıkları gerekçesiyle TCK'nin 231. maddesi kapsamında cezalandırılmasını talep ederken, doktorun ise SSK hastanesinde görevliyken görevini kötüye kullanarak ameliyat için para istediği iddiasıyla TCK'nin 25/3 maddesi kapsamında cezalandırılmasını talep etti. Sanık avukatları ise müvekkillerinin suçsuz olduğunu belirterek, beratlarını talep etti.

Son sözleri sorulan sanıkların hepsi "beratlarımızı istiyoruz" dedi. Duruşmanın bittiğini belirtip kararını açıklayan mahkeme heyeti, doktor İbrahim B.'ye görevini kötüye kullanmak suçundan 1 yıl ceza verdiklerini, bu cezayı 10 aya düşürdüklerini, doktor olması ve ceza ehliyetinin bulunmaması nedeniyle ertelendiklerini açıkladı. Dikkatsizlik ve tedbirsizlik iddiasıyla suçlanan anestezi uzmanı Rahime O. ile İlyas D.'ye ise önce ki cezaları tekrar verildi. Rahime O.'ya verilen 6 ay hapis cezası 18 güne düşürülerek, 153 YTL para cezasına, İlyas D.'ye verilen 3 ay hapis cezası 9 güne düşürülüp 76 YTL para cezasını çevrilmişti.

2 yaşında özürlü kalan ve şu anda 8 yaşında olan Sevgi Öz'ün babası Muammer Öz, 2002 yılında kızının ayağının aksaması nedeniyle o dönem SSK Hastanesi'ne başvurduklarını dile getirerek, "Kızım anestezi hatası yüzünden bitkisel hayata girdi. Ben de bunun ardından hukuk mücadelesi vermeye başladım. Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava benim Türk adaletine olan güvencemi sarstı. 6 yıldır kızım gözümün önünde her gün ölüyor ve çıkan ceza ortada. Yargı yolu tıkanır tıkanmaz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağım" şeklinde konuştu.

Anne Dudu Öz ise verilen kararın bekledikleri bir karar olmadığını belirterek, sorumluların gereken cezayı almalarını istediğini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2008 Çarşamba 16:40:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?