5
Mayıs
2024
Pazar
KONYA

Paketlenmiş kıymaya geçit yok

Konya’da yapılan gıda denetimlerinde, hayvanların kelle, paça, sakatat bölgelerinden hazırlandığı belirlenen ve paketlenmiş halde satılan 40 kilogram kıyma imha edildi.
5179 Sayılı Kanun gereği, gıda maddesi üreten, satan işyerleri ile toplu tüketim yerlerinin denetimlerinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na geçmesi nedeniyle Konya Tarım İl Müdürlüğü tarafından görevlendirilen toplam 120 görevli gıda denetimlerini aralıksız sürdürüyor.


Yetkililer, işyerlerinde eğitim ve uyarı amaçlı yapılan denetimlerde iş yeri sahiplerine uymaları gereken kurallar konusunda bilgi verirken, sağlıksız olduğu belirlenen ürünler imha ettiler.


Kadınlar Pazarı çevresinde bugün et ve ürünlerini satan işletmelere ağırlık verildi. Et ürünleri satan bir işletmede yapılan denetimlerde, kanun gereği hazır paketler halindeki kıyma satışının yasaklanmasına karşın, 1 kilogramlık paketler halinde hazırlanmış toplam 40 kilogram hazır kıyma ele geçirildi.


Kanun gereği daha önceki günlerde uyarılan ve bilgilendirilen işletme sahiplerinin depoda ve dolapların üzerinde bulundurduğu kıyma, yetkililer tarafından görülünce imha edilmesine karar verildi.


Kilogramı 5 milyon liradan satılan ve kelle, paça, sakatatın yanı sıra bol miktarda yağ kullanılarak hazırlandığı tespit edilen toplam 40 kilogram hazır kıyma, poşetlere dolduruldu. İçine sıvı deterjan konularak kullanılamaz hale getirilen kıymalar daha sonra çöpe atıldı.


MÜŞTERİNİN GÖZÜ ÖNÜNDE HAZIRLANMAYAN KIYMANIN SATIŞI YASAK


Yetkililer, kanun gereği, kıymanın, tüketicinin gözleri önünde ve etin istediği bölümünden çektirilmesi gerektiğini anımsatarak, işletmelerde hazır kıyma satılmasının kesinlikle yasak olduğunu anımsattı.


İşletme sahibi ise vatandaşın normal kıyma alamadığını, bu nedenle kilogramı 5 milyon liraya satılan bu tür kıyma hazırladıklarını savundu.


Yapılan denetimlerde, sağlıksız koşullarda satıldığı tespit edilen balık ve kadayıf gibi ürünler de imha edildi.


Sucuk, pastırma, yağ gibi gıda ürünleri satan işletme sahipleri ise ürünlerin kapalı yerde muhafaza edilmesi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan izni olmayan ürünlerin satılmaması yönünde uyarıldı.


Mandıralarda, küflü ve sobanın üstünde kurumuş sucuklar, üzeri açık yağ ve peynirler dikkat çekti.

aa
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2004 Pazartesi 16:54:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?