6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Pancar çapasına yağış engeli

Hububat ürünlerinin yanı sıra yaygın olarak şeker pancarı üretiminin yapıldığı Beyşehir Gölü Havzası'nda üretici yağış nedeniyle ekili arazilere girilemediğinden çapa yaptıramıyor.

Türkiye'nin birçok bölgesinde olduğu gibi Beyşehir Gölü Havzası'nda da ilkbahar dönemi bol yağışlı geçiyor. Yağışların aralıklar halinde devam etmesi nedeniyle pancar üreticisi arazisine geçtiğimiz yıllardan farklı olarak geç ekim yaptı.

Yağışların müsaade ettiği günlerde tarlasına pancar ekimi yapma fırsatını bulabilen çiftçiler, ekimin ardından başlaması gereken birinci çapa dönemini geride bıraktı. Yağmur nedeniyle pancar ekili arazilerde çapaya başlanamayınca uzayan otların temizlenmesi işlemi de gerçekleştirilemedi.

Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, geçtiğimiz yıllarda Mayıs ayında şeker pancarı üreticisinin ikinci dönem pancar çapalamasını yaptığı halde, bu yıl bol yağışlar nedeniyle tarlaya girilememesi nedeniyle ilk çapalamanın da gerçekleşemediğini söyledi.

Hububatın yanı sıra Beyşehir Gölü Havzası'nda yaygın olarak yapılan şeker pancarı üretiminin yöre çiftçisinin en önemli gelir kaynağı durumunda olduğunu anlatan Ersözlü, “Bol yağışa tüm çiftçiler olarak şükrediyoruz. Özellikle buğday çiftçisi bol yağışlar nedeniyle altın dönemini yaşıyor. Bu yılki yağmurlar nedeniyle geç ekim yapan pancar çiftçisi ise yağışların müsaade etmesi halinde çapalama faaliyetlerine başlayacak. Çapalamayı genelde Karaali ve Çamlıca beldelerimizde yaşayan ve mesleği pancar çapası ve sökümü olan mevsimlik işçilerimiz yapıyor. Yağışların yaz döneminde de sürmesi halinde bu yıl pancar üretiminde de beklenenin üzerinde bir rekolte gerçekleşebilir” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2009 Çarşamba 15:51:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?