7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Pancar tarlalarında hasat mesaisi

Beyşehir Gölü Havzası'nda Kasım ayı ile birlikte pancar hasadı büyük bir hızla devam ederken, bu konuda uzmanlaşan tarım işçileri pancar toplamada çiftçilerin imdadına yetişiyor.

Havzadaki ekili arazilerde olgunlaşan ve teslime hazır hale gelen pancar ürünü bölgede söküm konusunda uzmanlaşmış tarım işçileri tarafından topraktan ayrıştırılarak sanayi tesislerinde işlenir hale getiriliyor.

Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Karaali beldesi ile Hüyük ilçesine bağlı Çamlıca beldelerinde yaşayan aileler pancar çapası ve sökümü döneminde bölgede pancar ekimi yapan çiftçilerin imdadına yetişiyor. Yöredeki tarım işçileri sadece kendi bölgesine değil, Konya ve çevresindeki diğer illere kadar giderek tarlalarda çalışıyor. Bu yüzden her iki belde merkezinde yaşayan aileler, çoluk çocuk demeden pancar sökümü döneminde tarlalarda yoğun bir mesai içerisine giriyor.

Her iki belde merkezi tarım alanlarına başlayan göç döneminde adeta boşalıyor. Tarlalarda kurdukları çadırlarda yatıp kalkan ve arazileri adeta ikinci adres konumuna dönüştüren tarım işçilerinin pancar sökümündeki hünerleri çiftçiler tarafından yakından izleniyor. Tarlalardaki ürünü ailece girdikleri yoğun bir mesai sonrasında pratik şekilde toplayan ve nakledilecekleri araçlara yükleyen pancar işçileri, söküm sezonunun ardından yeniden yaşadıkları belde merkezlerine dönüş yapıyor.

Beyşehir Ziraat Odası Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Faruk Aydın, Beyşehir ve Hüyük ilçesinde Karaali ve Çamlıca beldelerinin tarım işçiliğindeki hünerleri ile adını duyurduğunu söyledi. Bu iki belde merkezinde yaşayan ailelerin büyük bölümünün geçimini pancar işçiliğinden sağladığını dile getiren Aydın, Konya'da şeker pancarı üretimi yapan üreticinin bu yörede yaşayan işçileri özellikle çapa ve söküm döneminde değerlendirerek işlerini daha da kolaylaştırma yönüne gittiğini söyledi.

Karaali ve Çamlıca beldelerinde yaşayan tarım işçilerinin bölgeye önemli bir ekonomik kazanım sunduğunu ifade eden Aydın, pancar tarımının bölgedeki istihdam sorununa önemli katkılar sağladığını kaydetti. Konya'nın birçok yerinde pancar sökümünün elle yapıldığını, son yıllarda makineleşme sürecinin yaygınlaşmasının tarım kesiminde çalışanlar için gelecekte işsiz kalma endişesi ortaya çıkardığını dile getiren Aydın, pancar tarımının toplumsal politikaların oluşturulmasında sosyal bir denge olarak dikkat çektiğini belirtti.

Pancar tarımının yaygınlaşmaya başlamasıyla Beyşehir Gölü Havzası'nda bazı yerleşim birimlerinde özellikle çapa ve söküm konusunda uzmanlaşmış işçiler oluştuğunu ve bunun da önemli bir istihdam imkanı oluşturduğuna işaret eden Aydın, “Bölgemizde şeker pancarı üretimi tarım sektöründeki kitlelere iş istihdamı sağlaması bakımından oldukça önemli bir yer tutuyor. Ayrıca, pancar bitkisinin havaya bol oksijen sağlayan bir bitki olarak önemi göz ardı edilemiyor. Bu bakımdan, tarım politikaları yapılırken pancar ekimini teşvik edici yaklaşımlar sergilenmelidir. Zira, günümüzde nişasta bazlı şeker üretimi söz konusu olmakla birlikte, bunların kotasının yükseltilmesi konusu zaman zaman gündeme geliyor. Bunun hem sosyal hem de çevresel yönüne bakıldığında, birtakım faydalanmalardan yoksun kalma durumu ortaya çıkabilir ki, bu yüzden pancar ekimi teşvik edilmeli diye düşünüyorum” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2008 Perşembe 14:40:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?