7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Pancar üreticisine motorin desteği

Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (Pankobirlik) ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, zorda kalan üreticileri rahatlatmak amacıyla yaklaşık 20 milyon YTL tutarındaki 7 milyon litre motorinin dağıtılmasına başlandığını söyledi.

Kuraklığın etkisiyle zor günler geçiren üreticilerin her zaman yanında olduklarını ve destekleriyle üreticileri hiç yalnız bırakmadıklarını belirten Recep Konuk, bu yıl içerisinde tarımsal ürünlerden yeterli verimi alamayan üreticilerin ciddi ekonomik sıkıntı içine girdiğini kaydetti.

Üreticinin içinde bulunduğu sıkıntıyı en aza indirmek için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Konya Şeker olarak desteklerini esirgemeyeceklerini ifade eden Konuk, üreticilerin pancar hasadı ve ürün ekimine gönül rahatlığı içinde hazırlanmaları için mazot desteğinin üçüncüsünü vermeye başladıklarını bildirdi.

ÜRETİM DESTEKLENMELİ

Küresel ısınma kaynaklı kuraklıktan tüm dünyanın etkilendiğini ve bu etkilenmenin başında da tarımsal ürünlerin geldiğini belirten Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, bu nedenle Türkiye dışındaki ülkelerin tarımsal üretime ve özellikle de gıdaya büyük önem verdiklerini ve tarımı desteklediklerini vurguladı.

Konuk, "Tüm dünya ülkeleri tarıma olan desteklerini artırıyor ve üreticilerine sahip çıkıyor. Tarımsal girdileri aşağı çekerek üreticilerinin daha çok üretim yapmalarına imkan tanıyor. Ülke olarak bizimde üretimin artması, gıdada dışa bağımlı olmanın önüne geçmek için pahalı girdileri aşağı çekmemiz ve üreticilerimize daha çok üretim yapma imkanı sağlamamız gerekiyor. Yoksa, bu pahalı girdilerle üretim yapmak giderek zorlaşacak ve bu da bizi gıda da dışa bağımlı bir ülke haline getirecek" dedi.

180 MİLYON YTL'LİK DESTEK SAĞLANDI

Recep Konuk, bu kampanya dönemi içerisinde gübre, tohum, şeker ve diğer ayni yardımların yanında 2'si nakdi avans, 3'ü de mazot desteği olmak üzere üreticilere toplam 180 milyon YTL katkı verildiğini hatırlattı.

2008-2009 kampanya dönemi içerisinde üreticilere nakdi avans olarak 53 milyon YTL, gübre, ilaç, tohum, şeker ve şeker süt ürünlerinden oluşan ayni destek için 65 milyon YTL ile yine bu kampanya dönemi içerisinde ise 62 milyon YTL tutarında 20 milyon litre motorin olmak üzere toplam 180 milyon YTL katkı sağlandığı anımsatıldı.

 

İHA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 16:57:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?