4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Parmak bebeğin yaşam mücadelesi

Konya'da 7 gün önce dünyaya gelen 24 santimetre uzunluğunda ve 480 gram ağırlığındaki parmak bebek yaşam mücadelesi veriyor. Yaşama şansı çok düşük olan bebeğin yaşaması için doktorlar ve hemşireler büyük gayret gösteriyor.

Konya'da ikinci çocuğuna hamile olan ve zamansız doğum sancıları tutan 29 yaşındaki Arife Kibar, kaldırıldığı Doktor Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde 24 santimetre uzunluğunda ve 480 gram ağırlığında bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Parmak bebek, 5.5 aylık olması ve hayati fonksiyonlarının zayıf olması nedeniyle Başkent Üniversitesi Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi. Burada yapılan ilk müdahalenin ardından parmak bebek küveze alındı. Bebeğin sağlık durumu ile ilgili bir açıklama yapan Başkent Üniversitesi Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynel Gökmen, bebeğin beş buçuk aylık olması nedeniyle yaşama ihtimalinin düşük olduğunu ancak bebeği yaşatmak için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini söyledi.

Tıbbi açıdan 24 haftanın altında dünyaya gelen bebeklerin yaşama şanslarının çok sınırlı olduğunu dile getiren Dr. Zeynep Gökmen, "Ancak dünyada beş aylık olan parmak bebeklerin bazılarının yaşam mücadelesini kazandığını biliyoruz. Bize gelen 480 gram ağırlığında ve 24 santimetre uzunluğunda olan bebeğin hayatta kalması için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. Normal olarak yaşama sınırlarının altında bulunan parmak bebeklere çok fazla müdahale etme şansı yok. Çünkü bu tür bebeklerin organ gelişimi çok yavaş sürüyor. Bebek, hastanemize geldiği zaman akciğerlerinin kısmen gelişmiş olduğunu gördük. Hemen solunum cihazına bağladık ve küvez içine aldık. Yoğun sıvı ve ilaç tedavilerine başladık. Şu anda bebeğimiz yedinci gününe girmiş bulunmakta. İlk geldiği günlerde yüzde bir olan yaşam şansı şu anda yüzde elliye çıkmış durumda. Daha önümüzde alacağımız çok yol var ama bu bir haftayı sorunsuz bir şekilde atlatması bile bizim açımızdan büyük bir başarıdır" şeklinde konuştu.

Hastane çalışanları tarafından çok sevilen parmak bebeğe ailesi tarafından Fatma Zehra adı verildiği öğrenildi.

 

İha
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2007 Salı 15:53:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?