6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Parmaklıklar arkasında 19 yıl

Karaman'ın Başyayla ilçesinde bir akrabasını tabanca ile vurarak ağır yaralayan ve 19 yıl cezaevinde yatıp çıkan 47 yaşındaki Halis Kaya, yaşadıklarını bir kitapta toplayarak insanların suç işlememesini öğütlerken, geçimini sağlamak için de para kazanmaya çalışıyor.

47 yaşındaki 4 çocuk babası Halis Kaya, 1980 yılında yaşadığı Karaman'ın Başyayla ilçesinde akrabası Murat Avcı'yı tabanca ile yaraladı. Teslim olan Kaya, Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 21 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 10 yıl yatan Kaya, şartlı olarak tahliye edilmesinin ardından bir arkadaşına çekten borcu olması nedeniyle 1 yıl 3 ay tekrar hapis cezası alınca, infazı da yanarak tekrar cezaevine girdi.

9 yıl daha cezaevinde kalan Kaya, 2007 yılında tahliye oldu. Tahliye olduktan sonra hayata farklı baktığını belirten Halis Kaya, "Bir yakınımı silahla vurdum, o yüzden 19 sene 3 ay cezaevinde kaldım. İnsanların benim düştüğüm hataya düşmesini istemiyorum. Bu yüzden suça meyilli olan olmayan her insanın bu kitabı okumasını ve cezaevinde yaşamın hiç kolay olmadığını anlamasını istiyorum. 19 yıl boyunca yaptığım, yaşadığım her şeyi kitapta anlattım. Yeri geldi çay ocağında, kantinde çalıştım, el işleri yaptım" dedi.

"BEN CEZAEVİNDEYKEN DOĞAN ÇOCUĞUM ÖLDÜ"

Yaşadıklarını anlatan 4 çocuk babası Halis Kaya, cezaevine girdiğinde eşinin ilk çocuklarına hamile olduğunu belirterek, "Cezaevine gireli 4 ay olmuştu ve bebek dünyaya geldi. Eşim birkaç ay sonra bebeğimizi kucağına alarak cezaevine geldi. Görüş sırasında bebeğimi parmaklıklardan elimi çıkartarak tutmuştum. O heyecanla bebeğimi içeri çektim, küçük olduğu içinde parmaklıkların arasından benim tarafıma geçmişti. 1 saat kimseye vermedim, arkadaşlarla sevdik sonra tekrar aynı şekilde eşime verdim. İkinci gelişinde bebeğimiz yoktu. Ne oldu diye sorduğumda geçirdiği hastalık sonucu öldüğünü söyleyince ikimiz de ağladık. Bütün bunları da yazdığım kitabımda anlattım. İnsanların benim yaşadığım her şeyi bilmesini ve kendilerinin cezaevine hiçbir nedenle düşmemesini istiyorum" şeklinde konuştu.

"SİGARAYI ÇOCUKLARIM İÇİN BIRAKTIM"

Cezaevinde yaşadığı hayattan kesitler anlatan Kaya, sigarayı bırakmasının sebebini de şöyle açıkladı:

"Benim 4 tane çocuğum var, hepsi de eğitimine devam ediyor. Onları eşim büyüttü, hem anne, hem baba oldu. Ben de onlara yük olmak istemedim, cezaevinde çay ocaklarında kantinde çalıştım. El sanatlarını öğrendim ve bu yönde kendimi geliştirdim. Kaldığım üç cezaevi de bana destek oldu, sergiler açtık. 20 yıllık sigara tiryakisiydim, sigarayı bıraktım. Çünkü cezaevinde zor kazandığım para çocuklarımın rızkıydı ve onu sigaraya vermek istemiyordum. Hayatımda bir kez para istemedim, kazandım ve ailem ziyarete geldiğinde onlara verdim."

"CEZAEVİNDEN ÇIKTIM İŞ BULAMIYORUM"

19 yıl cezaevinde kalıp tahliye olduktan sonra insanın her şeyinin olmasını istediğini vurgulayan Kaya, "Cezaevinden çıkıyorsunuz, elinizde avucunuzda yok, çalışmanız gerekiyor. 19 sene cezaevinde yattım deyince insanlar anlamıyor, iş bulamıyorum. Bizim gibi insanlara sahip çıkılmazsa tekrar suç işleyebilirler. Belki içerisinde suç alışkanlığı olanlar vardır ama bazıları da hakkıyla kazanmak ister. Cezaevinde yatmış diye toplumun dışlamaması lazım. 19 sene cezaevinde yattım deyince ondan hayır gelmez deniyor. İnsanların sahip çıkması lazım. Aşçılığım, el sanatlarım ve E sınıfı ehliyetim var ama sahip çıkılmadığı için iş bulamıyorum. Şimdi ibret olsun diye yaklaşık 3 ayda kaleme aldığım kitabımı satarak geçinmeye çalışıyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

Kitabında, "Öldürme, öldürürsen senin de öleceğini unutma" diyen Kaya, nasihat kısmında, "Aç dur, açıkta dur, ama dışarıda dur" diyerek tek cümleyle cezaevi hayatının ne kadar olumsuz olduğunu anlatıyor. Parmaklıklar ardında geçirdiği 10 senenin ardından askerliğini yapan ve daha sonra tekrar cezaevine giren Kaya, kitabında cezaevindeki, askerdeki arkadaşlarının yanı sıra ailesinin fotoğraflarına da yer veriyor.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2009 Cuma 12:37:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mehmet Deveci IP: 88.230.159.xxx Tarih : 17.01.2009 10:18:24

Umarım herhey umdugunuz gibi olur.Geçmiş olsun.