6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Pelikanların Beyşehir molası

BEYŞEHİR GÖLÜ'NÜN SONBAHAR KONUKLARI

Doğu Avrupa ülkelerinden sıcak ülkelere göç eden pelikan sürüleri, Beyşehir Gölü Milli Parkı'nda mola verdi. İlçe halkı, kent merkezine yakın yerlerde konaklayan sürüleri meraklı ve hayran bakışlarla izledi.

Sonbahar mevsiminde göç yolu üzerinde bulunan Beyşehir Gölü çevresinin kısa süreli konuğu olan ve sazlıklar arasında yavrularıyla gezinti yapan pelikanları Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kuş Gözlem Topluluğu da gözlemleyerek kayıt altına aldı. Selçuk Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu Akademik Danışmanı Öğretim Görevlisi Mustafa Aslan, Beyşehir Gölü kıyılarında gruplar halinde görülen pelikan sürülerinin sayısının 400'e yakın olduğunu söyledi.

Doğu Avrupa ülkelerinden Ağustos ayı itibariyle daha sıcak ülkelere Türkiye üzerinden göç etmeye başlayan pelikanların sonbaharda göç yolu üzerinde bulunan Beyşehir Gölü'ne uğradığını ve bir-iki günlük dinlenme molası verdikten sonra ayrıldığını belirten Aslan, topluluk olarak iki gün süreyle bu kuşları gözlemlediklerini söyledi.

Kuşbank sitesindeki veri tabanına Beyşehir Gölü'ne konuk olan pelikanların sayısının da girildiğini ve böylece Türkiye'deki kuş meraklılarının bu türlerle ilgili son gelişmeleri sanal ortamda takip edebildiğini ifade eden Aslan, "İki gün konakladıktan sonra Beyşehir'den ayrılan pelikanların İsrail'e, ardından daha sıcak olan Afrika ülkelerine yolculuk ettiğini öğrendik" dedi.

Göç yolculuğunu 400-500'erli gruplar halinde yapan pelikanların Türkiye'de sadece Ankara Polatlı'daki Temelli Gölü'nde kış mevsimini geçirebildiklerini anlatan Aslan, pelikanların Türkiye'deki tek üreme alanının ise Gürcistan sınırına yakın bölgede bulunan Aktaş Gölü'nde olduğunu sözlerine ekledi.

BEYŞEHİR GÖLÜ'NÜN SONBAHAR KONUKLARI
BEYŞEHİR GÖLÜ'NÜN SONBAHAR KONUKLARI
İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2009 Cumartesi 12:14:01
Güncelleme :10 Ekim 2009 Cumartesi 13:14:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?