4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Petrol arama aracını geliştirdi

Konya'da Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi maket üzerinde yaptığı çalışma sonucunda petrol arama aracını geliştirdi.

Konya'nın Akşehir ilçesi Endüstri Meslek Lisesinde okuyan bir öğrenci, maket üzerinde yaptığı çalışma sonucu petrol arama aracını geliştirdi. Konya'nın Akşehir ilçesinde eğitim veren İsmet İnönü Endüstri Meslek Lisesi Makine Teknolojileri Bölümü 10. sınıf öğrencisi Fatih Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, devasa büyüklülerdeki petrol arama cihazlarına küçük yaşlarından beri büyük ilgi duyduğunu söyledi.

Endüstri Meslek Lisesine başladığında, bu cihazları daha geniş şekilde inceleme ve araştırma fırsatı bulduğunu ifade eden Kılıç, kısa zamanda petrol arama araçlarının çalışma sistemi ve özellikleri hakkında geniş bilgi sahibi olduğunu belirtti.

Kılıç, günümüzde kullanılan petrol arama araçları ile tij adı verilen boruların yerin kilometrelerce altına salınarak petrole ulaşıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Petrol arama araçları, yerin kilometrelerce altındaki petrolü bulduktan sonra yeri delen boruları çıkaramıyor. Her biri 1 ton ağırlığındaki borular için ayrı vinç ve kamyonlar gerekiyordu. Borular, bu vinçler sayesinde yeryüzüne çıkarılarak kamyonlarla gideceği yere taşınıyordu. Ben, zaman ve ek maliyetler gerektiren bu işi daha kolay ve ekonomik hale getirmek için kafamda bazı yenilikler tasarladım. Daha sonra da tasarladığım bu yenilikleri maketini yaptığım petrol arama cihazına ekledim.”

Kendi geliştirdiği petrol arama aracının, tij adı verilen boruları otomatik olarak kendisi çekerek fazladan vinçlere gerek bırakmadığını anlatan Kılıç, ”Böylece zamandan da tasarruf sağlanmış oluyor. Bu özelliğiyle araç ekonomik açıdan daha kullanışlı bir hal alıyor. Borular, vincin kumanda sistemiyle kontrol edilerek, çıkarılıyor” diye konuştu.

KUYU DA KAZIYOR

Kılıç, geliştirdiği aracın, petrol aramalarında, yeri yumuşatarak direncini kırmak için kullanılan suyun biriktirildiği 1 kilometre derinliğindeki su çukurunu da kendisinin kazabildiğini dile getirerek, normalde kepçelere kazdırılan su çukurunu geliştirdiği petrol arama aracının kendisin kazmasının da makinenin ek özeliklerinden biri olduğunu bildirdi. Kendisine 50 YTL'ye mal olan maket petrol arama aracının birkaç ay içinde tamamladığını dile getiren Kılıç, geliştirdiği aracın, sektörde faaliyet gösteren firmaların ilgisini çekeceğine inandığını bildirdi.

Geliştirdiği petrol arama aracının gerçek boyutlarda yapım maliyetinin 300 bin YTL'yi bulabileceğini dile getiren Kılıç, cihazını, bir petrol arama şirketiyle paylaştığını, bu şirketin de araca büyük ilgi gösterdiğini kaydetti.

AA
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2007 Çarşamba 15:14:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?