30
Nisan
2024
Salı
KONYA

Peynir saklanan mağara!

PEYNİR SAKLANAN MAĞARA

Konya'nın Derbent ilçe merkezine yaklaşık 8 kilometre mesafede bulunan Peynirini Mağarası, doğal soğuk hava deposu olarak yöre halkının yıllardır tulum peyniri saklama deposu olarak kullanılıyor.

Derbent ilçesinde bulunan Peynirini Mağarası'nda yörenin tulum peynirleri saklanıyor. Mülayim köyü sınırları içerisinde yer alan ve ilçe merkezine yaklaşık 8 kilometre mesafedeki mağara, doğal soğuk hava deposu olarak yöre halkının yıllardır tulum peyniri saklama deposu olarak kullanılıyor.

Mağaranın sadece ilçenin değil, çevre il ve ilçelerinden getirilen tulum peynirlerinin de saklama alanı olarak kullanıldığını belirten Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar, "Kırsal kesimde yaşayan vatandaşların hazırladığı ve soğuk alanda muhafaza edilmesi gereken tulum peynirleri Ekim ayı sonuna kadar mağarada bekletilerek depo ediliyor. İlçe Kaymakamlığı ile müşterek hareket ederek mağaranın tanıtımının yapılarak turizme kazandırılması yönünde de çalışma başlattık. Mağara içerisinde hayata geçirilmesi planlanan çalışmalarla tulum peyniri depolama ve kalitesinin artırılması, yolunun yapılarak ulaşımının daha rahat hale getirilmesi ile turizme kazandırılması noktasında hazırlanan proje Mevlana Kalkınma Ajansı'na sunuldu. Konya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu da mağarayı ikinci derece doğal sit alanı olarak tescil etti. Maden Tetkik Arama Enstitüsü de geçtiğimiz yıllarda mağarada bir araştırma yaptı. Araştırma sonunda bir rapor hazırlandı. Geçmişten bugüne yapılan uygulamada, vatandaşlarımız yaz aylarında 4-5 ay süreyle tulum peynirlerini bu mağarada bekletiyor. 4-5 ay sonra da doğal ortamda tulum peynirler ünü Türkiye sınırlarını aşan çok harika bir tada kavuşuyor. Belediye olarak biz bu mağaranın yöre halkı için ciddi bir gelir kaynağı haline dönüştürülmesini istiyoruz. Ayrıca, bu mağarayı meyve ve diğer ürünlerin depolandığı bir doğal soğuk hava deposu haline dönüştürmeyi de planlıyoruz" dedi.

PEYNİR SAKLANAN MAĞARA
PEYNİR SAKLANAN MAĞARA
İHA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2011 Cuma 13:56:03
Güncelleme :4 Şubat 2011 Cuma 14:23:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?