6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Piyasanın gözü, gurbetçi ve çiftçide

Dünya çapında yaşanan ekonomik krizden etkilenen ve dalgalı bir seyir izleyen altın piyasası, umudunu gurbetçilere ve iyi bir rekolte bekleyen çiftçiye bağladı.

2008 yılında tavan yapan ve son yılların en yüksek seviyelerine çıkan altın fiyatları, 2009 yılıyla birlikte dalgalı bir seyir izlemeye başladı. Tavan yapan altın fiyatları fırsat bilen vatandaşlar, yastık altındaki altınlarını bozdurduktan sonra hızlı bir düşüş yaşayan altın fiyatları, fiyatların düşmesini fırsat bilenlerin yaptığı alımlarla tekrar yükselme eğilimi gösterdi.

Konya'da sarraflık yapan Mehmet Kuşdemir, bu dalgalı seyrin vatandaşları endişelendirdiğini ve altın alıp satmalarını ertelettirdiğini belirterek, "2008 yılı altın için altın bir yıl oldu. Altın piyasası, hiç görmediği fiyatları 2008 yılında gördü. Ancak bu yüksek fiyatları fırsat bilen ve yaşanan ekonomik kriz nedeniyle geçim derdine düşen vatandaşlar, borçlarını kapatmak için yastık altındaki altınlarını satmaya başladı.

Satışlarla birlikte düşen altın fiyatları, düşüşü fırsat bilen yatırımcının tepki alımlarıyla altın fiyatları tekrar yükselişe geçti. Örneği 90 TL'yi gören çeyrek altın, satışların başlamasıyla birlikte 75 TL'ye kadar geriledi. Bu fiyat aralığında gelen tepki alımlarıyla şu an 80 TL'ye kadar çıktı. Bu dalgalı seyir nedeniyle altın alıp satmak isteyen vatandaşlar, altın fiyatlarının sabit bir çizgiye gelmesini bekliyor" dedi.

Konya ekonomisinin büyük oranda tarım sektörüne bağlı olduğunu da dile getiren Kuşdemir, "Bu nedenle tarım sektöründe yaşanan olumlu veya olumsuz gelişmeler, direk bizlere de yansıyor. Çiftçimiz, yatırım aracı olarak en çok altını kullanıyor. Özellikle düğün mevsimlerinde bu talep artıyor. Bu yıl yağışlar güzel geçti ve çiftçimiz büyük bir rekolte yükselişi bekliyor. Bu yükselişle birlikte para kazanan çiftçilerimiz, bize gelerek altın alacak veya yastık altına koyacak ya da düğünlerde kullanacak. Bu nedenle altın sektörü olarak hasat zamanını dört gözle bekliyoruz. Ayrıca yıllık izinlerini memleketlerinde geçirmek isteyen gurbetçilerimiz, yavaş yavaş Türkiye'ye gelmeye başladı. Türkiye'ye geldiklerinde paralarının büyük bölümüyle altın alan gurbetçilerimiz, bizler için bulunmaz müşteriler. Bu nedenle, büyük durgunluk yaşayan altın sektörünün hasat zamanı ve düğün mevsiminin açılmasıyla birlikte hareketlenmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2009 Pazar 13:21:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?