7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Ramazan kavun üreticisine yaramadı

Kavun üretimiyle tanınan Konya'nın Çumra ilçesinde üreticiler kuraklık nedeniyle verimi yüzde 40'a varan oranda azalan ürünlerini düşük fiyattan satmaktan şikayet ediyor.

Çumra Ziraat Odası Başkanı Süleyman Akbaş, milyon 200 bin dekar tarım arazisinin yaklaşık 800 bin dekarının sulanabilir olduğunu ancak bu yıl yeterli sulama olmadığını söyledi.

Türkiye'nin en verimli topraklarına sahip olan Çumra'da iyi kalitede kavun, karpuz, fasulye, pancar, hububat, bakliyat gibi birçok ürünün yetiştirildiğini ifade eden Akbaş, son yıllarda bu ürünlerin verimlerinde kuraklığa bağlı olarak azalma yaşandığını bildirdi.

Her yıl 10 bin tonun üzerinde kavun üretiminin yapıldığı Çumra'da bu yıl verimin kuraklık nedeniyle düşeceğini ifade eden Akbaş, “Tarım Müdürlüğü kayıtlarına göre ekiliş alanı 3500 dekar. Geçen yıl da rakam aynıydı. 2007 üretimimiz 10 bin ton civarında oldu. Bu yıl ise yüzde 35-40 oranında kayıp var” dedi.

Üretimin az olmasına karşın fiyatların da düşük kaldığını dile getiren Akbaş, şunları kaydetti: “Çumra kavunu ülke genelinde tanınıyor, lezzeti ve kendine özgü aromasıyla Polatlı ve Manisa kavunundan daha fazla talep görüyor. Ramazan ayında kavun satışlarında önemli bir canlılık yaşanıyor. Bu hareketliliğin fiyatları biraz artırmasını, çiftçinin biraz olsun kazanmasını bekliyorduk. Ama beklentilerimiz boşa çıktı. Kavunu üreticiden çok düşük fiyattan alıp, yüksek fiyata satıyorlar. Kavunda üretici kazanmıyor. Fiyatlar, üreticiden sofraya gelene kadar 3-4 katına ulaşıyor. Kavun en fazla aracılara kazandırıyor. Üreticiden 10-25 YKr'ye alınan kavun market ve pazarlarda 50-75 YKr'de satılıyor. Kavun ve karpuz gibi ürünlerde arada bu kadar fark olması acımasızlık. Bizden ucuza alıyorlar katlayıp tüketiciye satıyorlar.”

Akbaş, Çumra'da birçok çiftçinin kavun ekilişini Tarım İlçe Müdürlüğünde kayıt altında aldırmadığını belirterek, “Elinde belge olmayınca hiçbir ilçe ve belde, kavunları yerleşim alanlarına sokmuyor. Üreticiler yükledikleri kavunları traktörlerle köy köy gezdirip satmaya çalışıyorlar. 10 YKr'ye bile veremiyorlar. bu yıl kavun, üreticisinin yüzünü güldürmedi” diye konuştu.

Çumra'nın kavun ve karpuz yetiştiriciliğinden her yıl benzer sorun yaşadığını ileri süren Akbaş, “Üretici birçok sorunla boğuşmak zorunda kalıyor. Kuraklık, enerji, gübre ve mazot maliyetleri üreticiye zor şartlar altında üretim yaptırıyor. Bunların üzerine ürününü satamayan ya da düşük fiyattan veren üretici, tarlaya küsüyor” dedi.

Akbaş, birkaç yıl öncesine kadar 5 bin dekarın üzerinde kavun üretiminin yapıldığını, son yıllarda bu rakamın 3 bin 500 dekara gerilediğini sözlerine ekledi.

AA
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2008 Çarşamba 14:12:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?