6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Ramazan sonrası oruca devam!

Ramazan ayında yeme ve içme konusunda belli bir disiplin oturtan kişilerin Ramazan sonrası aynı disiplinle devam etmesi halinde kilo vermeleri çok daha kolay oluyor.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi İç Hastalıkları, Nefroloji ve Yüksek Tansiyon Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Türk, kilo vermek isteyenlerin Ramazan'ı bir fırsat olarak kullanabileceğini söyledi.

Türk, "Doğal yollardan kilo vermek isteyenler Ramazan ayını iyi değerlendirmelidir. Doğal olmayan yollardan verilen kilolar fazlasıyla geri alınmakta ve vücut buna tepki vermektedir. O nedenle Ramazan ayında vücudunu disipline etmiş vatandaşlarımızın yeme ve içme konusunda o disiplini kırarak aşırı yemeye direnç göstermelerini öneriyoruz. Özellikle Ramazan Bayramı'nda bolca ikram edilen tatlı ve şekerlemelerden uzak durmalarını öneriyorum" dedi.

Ramazan ayı sonrası Ramazan'da kurulan yeme içme düzeninin korunmasının kilo verme açısından önemli olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Süleyman Türk, "Kilo vermek isteyenler Ramazan'dan sonra yeme sıklığını artırabilirler ama gün içinde Ramazan ayında alınan toplam kalorinin üzerine çıkmamalıdırlar. Kalorileri öğünlere bölerek alanların kilo vermesi çok daha kolay oluyor. Bu sistemi gün içine yayarsak hem vücudumuz daha az yorulur, hem de sağlıklı kilo verebiliriz. Ramazan sonrası birden yeme ve içmeyle muhatap olan vücutlarda aşırı yıpranma gözleniyor. Özellikle tansiyon, şeker ve kalp hastaları bu konuya daha dikkat etmeli. Şeker hastaları bayramda şekerleme ve tatlılardan uzak durmalıdır. Tansiyon hastaları ise birden yemeye yüklenmemelidir. Aksi taktirde beyin kanamaları, kalp krizi, böbrek yetmezliği gibi sonuçlara maruz kalabilirler" şeklinde konuştu.

Sindirim sisteminin tutulan oruçla dinlendiğini, Ramazan sonrası aşırı yeme ve içmenin sindirim sistemini bozabileceğini ifade eden Türk, "Bayramda özellikle Ramazan ayında dinlenen bağırsaklarımızın aşırı yeme içme sonucu düzeni bozulabilir. Bu nedenle bayramda bulantı, kusma ve ishal gibi şikayetlerle karşılaşılabilir. Bu nedenle bayramda ve bayram sonrasında yeme ve içmemize dikkat edersek yaşamımızı sağlıklı bir şekilde sürdürebiliriz. Doğal olmayan şey ani oynamalardır. Gerek aşırı yeme içme, gerekse aşırı aç kalma vücut dengemizi bozar. Bu nedenle belli bir sistemi oturtmalı ve o sisteme göre yaşamalıyız" şeklinde ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2008 Pazar 11:26:43
Güncelleme :28 Eylül 2008 Pazar 11:32:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?