30
Nisan
2024
Salı
KONYA

Rekor rekolte bekleniyor

KONYA OVASI'NDA REKOLTEDE REKOR BEKLENİYOR

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda yağışların iyi düşmesi ve ürünlerde görülen hastalıkların az görülmesi, bu yıl ki rekoltede rekor beklentilerini artırdı.

Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özkan Taşpınar, Konya Ovası'nda 2011 yılının hububat rekoltesi açısından iklim şartlarının olumlu geçmesi, yeterli miktarda yağışın düşmesi ve hastalıkların daha az görülmesi sebebiyle verim ve kalite açısından umulandan fazla beklendiğini belirtti. Hububatın ve özellikle buğdayın dünyada stratejik öneme sahip bir ürün haline geldiğini de dile getiren Taşpınar, "Dünya da; bilindiği gibi hububat ve özellikle buğday stratejik bir ürün haline gelmiştir. Örneği bir ülkede yangın veya kuraklık olduğu zaman ya da Çin gibi nüfusu yoğun olan ülkelerin ekmek kullanımlarında bir artışın olması dahi, buğday fiyatlarının aşırı miktarda artmasına sebep olmaktadır. Yaklaşık bir yıldır buğday fiyatları dünya piyasasın da yüksek seyretmekte olup Türkiye'de Ekim ayından bu yana çok fazla bir düşme olmamış ve hasat yapılan bölgelerimizde fiyatlar 65-70 kuruş civarında seyretmektedir. Konya'da hasadın başlaması ile birlikte de ortalama bu fiyatların geçerli olacağını tahmin etmekteyiz" dedi.

Çiftçilere hasat öncesi ve sonrası yapması gerekenler hakkında uyarılarda bulunan Özkan Taşpınar, "Hasat öncesi çiftçimiz, İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine uğrayarak tarlasının bulunduğu bölgede süne varlığını öğrenerek ilaçlama yapması gerekiyorsa mutlaka ilaçla mücadelesini yapmalıdır. Aksi takdirde bilindiği gibi verim ve kalitede yüzde 30-35'ler civarında kayıp meydana gelmektedir. Çiftçilerimiz yine hasat zamanını mutlaka geçirmeden ürünün nemi yüzde 12-13'lerde iken hasat yapmalıdır. Nem sorunu olan ürünlerde ise üretici ürününü kapısının önüne dökerek birkaç gün beklettikten sonra satışa götürmelidir. Çünkü ürünün dalında çok fazla beklemesi, ürün işleme esnasında randımanı düşürmektedir. Hasat esnasında biçerdöver kayıplarına dikkat edilmeli ve fazla kayıp olması halinde gerekli tedbirler alınmalıdır" şeklinde konuştu.

KONYA OVASI'NDA REKOLTEDE REKOR BEKLENİYOR
KONYA OVASI'NDA REKOLTEDE REKOR BEKLENİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2011 Cuma 16:20:02
Güncelleme :1 Temmuz 2011 Cuma 18:33:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?