6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Restorasyon 1 yıl dayanmadı!

Konya'nın Beyşehir ilçesinde Eşrefoğlu Külliyesi içerisinde bulunan tarihi İsmail Ağa Medresesi'nin sıvaları restorasyon çalışmasının üzerinden 1 yıl geçmeden döküldü.

Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından önceki yıllarda yapılan ihale sonucu restoresi gerçekleştirilen bir diğer adı "taş medrese" olarak bilinen tarihi İsmail Ağa Medresesi'nde çalışmalar geçtiğimiz yıl tamamlandı. Ancak restore çalışmalarının yaklaşık bir yıl sonrasında tarihi yapının iç kısmındaki duvarlarda yapılan sıvalar yer yer dökülmeye başladı. Selçuk Üniversitesi'nden gelen akademisyenlerin ziyareti esnasında gün yüzüne çıkan manzara konunun uzmanı olan bilim adamları tarafından şaşkınlıkla karşılandı.

Halk arasında Sütdede Türbesi olarak da bilinen ve sütü kesilen annelerin zaman zaman ziyaret ederek dua ettikleri İsmail Ağa Medresesi'nin tarihçesi hakkında ziyarette bulunan akademisyenlere bilgi veren Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Türk İslam Sanatları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yaşar Erdemir, Eşrefoğlu Camisi'nin yanında bulunan ve 1371 yılında kesme taşlarla yapılan tarihi medresenin ortasında bir havuz, etrafında revaklar ve arkasında ise öğrenci odalarının olduğunu söyledi. Ana eyvan denilen ve dershane olarak kullanılan, solunda türbe, sağında ise kışlık dershane olarak kullanılan bir eğitim öğretim kurumu olarak dikkat çeken medresenin o dönemlerde mektep ve üniversiteler yerine okul olarak kullanıldığının bilindiğini kaydetti.

Kaleme aldığı Eşrefoğlu Camisi kitabında da bu medresenin projesini çizdiğini anlatan Erdemir, yapılan restore çalışmalarının bu projeye göre doğru yapıldığını belirterek, "Plan olarak bazı kısımlar bana göre doğru ama uygulamanın rezaletini görüyorsunuz. Restorasyon çalışmaları geçen sene bitti. Ben daha önce geldiğimde tamirat devam ediyordu. Ama böyle bir tamirat, böyle bir uygulama olur mu? Geçen sene tamir edilen yapının sıvası dökülür mü? Orjinalinde zaten böyle bir sıva yoktur. Milletin parası puluna yazık oluyor. Bu yapının sorumlularına, 'böyle olur mu?' diye sorduğumuz zaman ise, 'sen anlamazsın, kendi işine bak ' şeklinde bir yaklaşım sergiliyorlar" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2009 Çarşamba 12:49:27
Güncelleme :13 Mayıs 2009 Çarşamba 12:51:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?