6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Sanatçıların hummalı çalışması

SANATÇILAR, KENDİ YAŞAYACAKLARI EVLERİNİN KERPİÇİNİ ÜRETİYOR

Konya'nın Hüyük ilçesi Çavuş beldesinde hayata geçirilecek olan "Sonsuz Şükran Köyü" projesi kapsamında düzenlenecek sanat etkinlikleri için bölgeye gelmeye başlayan ünlü sanatçılar, sanat mahallesinde kendi evlerinin yapımında kullanılacak kerpiç malzemesini üreten kadınlara destek veriyor.

Anadolu kültürüne kesin dönüş için Sonsuz Şükran Köyü'nde yarından itibaren düzenlenecek "büyük buluşma" için Çavuş beldesine akın etmeye başlayan sanatçılar, sanat mahallesinde inşaatları devam eden kendi yaşayacakları ev ve atölyelerde kullanılacak kerpiçlerin üretimi için bölgede bu mesleği icra eden kadın ve erkek ustalarla birlikte, yöresel kıyafetlerden şalvar giyerek mesai yapmaya başladı. Aralarında ünlü sinema oyuncusu Bulut Aras, televizyon programcısı Esra Alkan ile sanatın zirvesinde yer alan

ressam, heykeltıraş, seramikçi ve sanat mahallesi dekoratörünün de bulunduğu ünlü sanatçılar, kerpiç üretimi yapanlarla birlikte el ele vererek çalıştı. Üzerlerine giydikleri şalvar ve ellerine aldıkları küreklerle, kerpiç üretim alanında çamur harcı karan, el arabalarıyla çamuru kerpiç kalıplarının döküleceği noktalara taşıyan, kalıba dökerek el, yüz ve giysilerini çamura bulayan sanatçılar, bu işi büyük bir keyifle yaptı. Bazı sanatçılar çalışma esnasında uzun hava ile Konyalım türküsünü seslendirmeyi de ihmal etmedi.

 

KENDİ EVLERİNİN KERPİCİNİ YAPIYORLAR

Çıplak ayakla çamur harcının içerisine girerek, elinde küreğiyle çalışan ünlü sinema oyuncusu Bulut Aras, "Benim için bu, şu anda yakaladığım ve yaşadığım an en güzel mutluluk. Şu anda görüyorsunuz arkadaşlar bir taraftan kerpiç kesiyorlar, biz de bir taraftan çamurunu kardık, aynı zamanda onlara yardım ediyoruz" dedi.

Aras, "Bu iş mi zor, mesleğiniz mi?" sorusuna, "Bu da benim işim gibi zaten. Bizim mesleğimizde böyle şeyler yapıyoruz. Bizim için zor değil" cevabı verdi.

Giydiği şalvar kıyafetiyle, kerpiç ustası kadınlarla birlikte elini çamura bulayarak, yürüttüğü çalışma hakkında düşüncelerini açıklayan televizyon programcısı Esra Alkan ise, "Kerpiç evlerimizin kerpiçlerini hazırlıyoruz. Bu işi ilk defa yapıyoruz. Ama öğretmenlerimiz süper. İnanılmaz süper bir öğretmene düştüm" diye konuştu.

Kerpiç için hazırlanan çamuru kalıplara dökerek yürütülen faaliyetlere destek veren ressam, seramik sanatçıları ise, geleneksel bir işle uğraştıklarını dile getirerek, bu geleneksel sanatı daha modern bir hale getirmeyi düşündüklerini söyledi. Sanatçılar, hep birlikte çalışarak, kendi evlerini bitirmek için kerpiç üretim faaliyetlerine destek verdiklerini anlatarak, yorucu olmasına rağmen bu işten büyük bir keyif aldıklarını kaydetti.

Sonsuz Şükran Köyü Projesi'nin mimarı Beyşehirli yönetmen Mehmet Taşdiken ise, projenin bir gönüllülük projesi olduğunun bir kez daha altını çizerek, "Bütün arkadaşlarımız kendi emekleri, birikimleri ve yetenekleriyle, kendi köylerini burada yeniden kuruyorlar ve sanatlarını icra edecekler bundan sonra. Ama, Anadolu köylüsüyle, Anadolu kültürüyle ve Anadolu sanatıyla yeniden yoğrulmuş, yeniden yorumlanmış olarak devam edecekler" dedi.

SANATÇILAR, KENDİ YAŞAYACAKLARI EVLERİNİN KERPİÇİNİ ÜRETİYOR
SANATÇILAR, KENDİ YAŞAYACAKLARI EVLERİNİN KERPİÇİNİ ÜRETİYOR
SANATÇILAR, KENDİ YAŞAYACAKLARI EVLERİNİN KERPİÇİNİ ÜRETİYOR
SANATÇILAR, KENDİ YAŞAYACAKLARI EVLERİNİN KERPİÇİNİ ÜRETİYOR
SANATÇILAR, KENDİ YAŞAYACAKLARI EVLERİNİN KERPİÇİNİ ÜRETİYOR
SANATÇILAR, KENDİ YAŞAYACAKLARI EVLERİNİN KERPİÇİNİ ÜRETİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2010 Cuma 11:16:02
Güncelleme :9 Temmuz 2010 Cuma 11:31:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?