4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Sanayinin gizli başkenti: Konya

En büyük üretim kenti Konya sanayinin gizli başkenti oldu. Tahıl ambarı olarak anılan Konya, yüzlerce sanayi işletmesi, 32 bin KOBİ'si ile sanayi kenti haline geldi. Konya'nın hedefi otomotiv üretim üssü olmak.

Sabah Anadolu sayfamıza Düzce'den sonra Konya'yı konuk ediyoruz. Anadolu Selçuklu devletinin başkenti, tarihi İpek Yolu'nun en önemli ticaret ve konaklama merkezi, Türkiye'nin toplam tarımsal üretiminin yüzde 9'unu gerçekleştiren Konya, bugün tahıl ambarı ünvanının yanına sanayi başkenti kartvizitini iliştirmeye hazırlanıyor. Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgelerinden birine sahip Konya, aynı zamanda bir KOBİ merkezi. Türkiye genelinde faaliyet gösteren 200 bin küçük ve orta ölçekli işletmenin (KOBİ) 32 binine ev sahipliği yapıyor. Financial Times Business Group yayını FDİ Magazine dergisi tarafından düzenlenen Geleceğin Avrupa Kentleri ve Bölgeleri yarışmasında ödül kazanan Konya'nın hedefi, otomotivin yeni üretim üssü olmak. Sahip olduğu yan sanayi ile dünyanın hemen her markasına yedek parça üreten Konya, bir otomobil ya da kamyon fabrikasının kurulması için girişimlerde bulunuyor.

OSB SANAYİCİYE DAR GELDİ 

Konya'da sanayi işletmeleri, Türkiye'nin ilk Organize Sanayi Bölgesi olan 1'inci Organize Sanayi Bölgesi, 2'nci Organize Sanayi Bölgesi ve 3'üncü Organize Sanayi Bölgesi (2. ve 3. OSB'ler bu yıl birleşerek KOSKonya Organize Sanayi Bölgesi

adını aldı) olmak üzere toplam 30 milyon metrekareye yakın bir alan ile iki adet Özel Organize Sanayi Bölgesi ve 30'un üzerinde küçük ve orta ölçekli sanayi sitelerinde faaliyetlerine devam ediyor. Yaklaşık 160 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Tüm parsellerin tahsisi yapılan Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde 280 sanayici faaliyet gösteriyor. Çeşitli sektörlerde 117 adet tesisin inşası devam ediyor. 62 tesis ise proje aşamasında. Konya Organize Sanayi Bölgesi, ülke ekonomisine yıllık 500 milyon euro girdi sağlıyor. Konya sanayisinin yüzde 99'luk bölümü KOBİ'lerden oluşuyor. Konya'nın bir özelliği de bazı şehirlerde birkaç sanayi dalında gelişmeler olmasına rağmen, Konya sanayisinin geniş bir ürün yelpazesine sahip olması. Diğer bir ifade ile makine sanayinden kimyaya, tekstilden otomotiv yedek parçaya, elektrikelektronikten gıdaya, ambalajdan döküm ve ayakkabıdan cam sanayisine kadar 80'in üzerinde değişik ürün üretiliyor. Üretimde başı ise otomotiv yan sanayi, makine, tarım makineleri, gıda, ayakkabı ve yeni yeni gelişmekte olan tekstil alanları çekiyor. Özellikle son on yılda, dünya pazarlarındaki payı giderek artan otomotiv

yedek parça sanayiinde gerek kalite ve gerekse üretim kapasitesi olarak iddialı bir konuma gelindi. Ülkedeki en önemli motor supap, motor piston ve gömlek, krank, dişli ve conta fabrikaları Konya'da bulunuyor. Sektörde 158 adedi Sanayi Odası'na kayıtlı olmak üzere toplam 345 adet otomotiv yan sanayi üretimi yapan işletme faaliyet gösteriyor. Birçok sanayi sektörüne ara girdi sağlayan dökümcülükte de Konya önemli bir noktada.

106 ÜLKEYE İHRACAT 

Konyalı işletmeler 106 ülkeye, 39 farklı ürün grubunda 1 milyar dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi. Buna mukabil sadece 220 milyon dolarlık ithalat yapıldı. Kazan, makine, mekanik cihaz ve aksamı en fazla ihracat gerçekleştirilen kalemler arasında ilk sırada. İkinci sırada demir ve çelikten eşyalar yer alıyor. Tahıl ambarı Konya'nın ihracatında hububat, un ve pastacılık ürünleri üçüncü sırada bulunuyor. Konya sanayisinin önemli ihracat grupları arasında yer alan otomotiv yedek parçaları ise sıralamada dördüncü. Konya'daki sanayicilerin yüzde 55'i ihracat yapıyor. Almanya, Avusturya, Kazakistan, Romanya, İran ve Bulgaristan ihracatta başı çeken ülkeler.



Sabah/Şah Tanyeri
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2006 Salı 09:17:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?