2
Mayıs
2024
Perşembe
KONYA

Sazanlar canlı canlı satışta

Türkiye'nin en önemli tatlı su balığı üretim merkezlerinden birisi olan Beyşehir Gölü'nde ağlara takılan sazan balıkları, Konya'nın Beyşehir ilçesinde av sonrası salındıkları büyük akvaryum ve havuzlar içerisinde canlı olarak satışa sunuluyor.

Beyşehirli balık satıcısı Abdullah Kurt yaptığı açıklamada, canlı sazan balığına özellikle ilçe dışından gelen yabancıların büyük ilgi gösterdiğini belirterek, “Gölden çıkar çıkmaz kasalara koyuyoruz. Göl yakın olduğu için suyunu burada hazır tutuyoruz. Geldiğimiz zaman direk havuza ve akvaryuma saldığımızda bir iki gün yaşayabiliyor” dedi.

Vatandaşların daha çok canlı balık almayı tercih ettiğini, ancak bunun temizlenmesinde sıkıntı yaşadıklarını anlatan Kurt, “Hem canlı, hem de temizlenmesini istediler mi sıkıntı oluyor. Çünkü, canlı balığı kesmek, temizlemek sıkıntı oluyor. Bu arada, küçük çocukların da canlı balığa ilgisi oluyor. Poşete su katıp suyun içerisinde canlı canlı götürüyorlar” dedi.

NESLİ TÜKENEN YAĞ BALIĞI VE SIRAZ İLGİ GÖRÜYOR

Beyşehirli balık satıcısı Abdullah Kurt, Beyşehir Gölü'nün en lezzetli balıkları arasında gösterilen ama günümüzde artık nesli kaybolan yağ balığının da kısa bir süre için tezgahlarda satışa sunulduğunu anlatarak, şu bilgileri verdi:

“Yöresel balığımız olan ve halkımızın çok sevdiği yağ balıkları Beyşehir Gölü'nden artık çıkmıyor. Ama, Yeşildağ beldesinde gözler bölgesi dediğimiz mevkide yılda bir kez bir hafta 10 günlük sürede bunlar yeniden su yüzeyine çıkıyor. Daha sonra gözlerden kayboluyor. Bundan dolayı da bu kısa süre içerisinde ancak 500-600 kilo ya da 1 ton civarında avlanabiliyor. Bir hafta 10 günlük dönem de olsa yağ balığının yılda bir kez böylece özlemi giderilmiş oluyor. Halkımız bu balığa bugünlerde büyük ilgi gösteriyor” dedi. Kurt, ayrıca Beyşehir Gölü'nün en lezzetli balıklarından bir başka tür olan ama nesli kaybolan sıraz balığının da geçtiğimiz günlerde Yılanlı adası yakınları tarafından bir avcı tarafından tutulduğunu belirterek, “Gölden sadece bir tane çıktı. Onu da 'satıldı' yazısı ile burada teşhir edip, vatandaşın özlemini gidermeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

SAZANIN KİLOSU 8 LİRAYA DÜŞTÜ

Kurt, Beyşehir Gölü'nde donun çözülmesinin ardından özellikle sazan balığının bolca çıkmaya başladığını, ilk günlerde yüzünü gösteren levreğin ise artık ağlara takılmadığını belirterek, “Gölde avlanma yasağının başlamasına artık sayılı günler kaldı. Ama balık satışları beklediğimiz düzeyde canlı değil” dedi.

Kurt, Beyşehir Gölü'nden çıkan sazan balığının kilosunun 10 liradan 8 liraya düştüğünü, yağ balığının kilosunu ise 10 liradan satışa sunduklarını sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Mart 2012 Pazartesi 17:14:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?