4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Şehirde 22 sığınak var

Konya'da halkın kullanabileceği 22 toplu sığınak bulunuyor. Konya İl Sivil Savunma Müdürü Nizamettin Tok, gizli tutulan sığınakların yerini sadece savaş durumunda açıklayabileceklerini belirterek, şehirdeki ikaz ve alarm için kullanılan siren sayısını 14'den 24'e çıkaracaklarını kaydetti.

İl Sivil Savunma Müdürü Nizamettin Tok, Körfez savaşı sonrası Türkiye'de sığınaklara önem verilmeye başlandığını, yapılan yeni binaların bodrumlarının sığınağa dönüştürülmek zorunda olduğunu bildirdi. İlçe Sığınak Tespit Denetim Komisyonlarının 5 kat üzerindeki binaların bodrum katlarını inceleyerek onay vermesinin ardından oturma ruhsatı verildiğini hatırlatan Nizamettin Tok, Konya'da halkın kullanabileceği 22 toplu sığınak bulunduğunu ifade etti. Sivil Savunma Müdürü Tok, "Toplu sığınaklar, halk topluluklarının çok bulunduğu yerlerde veya o anda dışarıda bulunanların korunması için trafiğin yoğun bulunduğu mahallerde, hükümet, belediye ve özel idare tarafından müştereken yapılır. Bu sığınaklar genelde yer altındaki otoparklar, resmi binaların bodrum katlarıdır. Konya'da yerini belirlediğimiz 22 toplu sığınak var. Bu yerleri gizli olduğu için açıklayamıyoruz. Savaş durumunda buralar halka duyurulur ve açıklanabilir. Toplu sığınakların denetimleri de zaman zaman İl Sivil Savunma Müdürlüğü'nce yapılmaktadır. Bu alanlar barış durumunda yani şu anda depo, ardiye gibi işler için kullanılıyor. Dünyada en iyi özel sığınaklar İsrail'de yapıldı. Türkiye'de özel sığınaklar sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Ankara Kalesi'yle sınırlı" şeklinde konuştu.

İl Sivil Savunma Müdürü Tok, ikaz ve alarm için kullanılan Konya'daki siren sayısının 14'ten 24'e çıkarılacağını dile getirdi. Konya'nın her geçen gün şehircilik açısından büyüdüğünü kaydeden Tok, mevcut sirenlerin bazı bölgelerden duyulamadığını ve bu nedenle siren sayısının artırılacağını anlattı. Sirenlerin Cumhuriyet tarihinde Türkiye'ye yönelik bir saldırı olmadığı için hiç uyarı amaçlı kullanılmadığını ve ilerleyen yıllarda da kullanılmamasını arzuladıklarını vurgulayan Tok, "Şu an sirenler sadece 10 Kasım Atatürk'ü anma törenlerinde ve bakım çalışmaları sırasında çalıyor.

Sivil Savunma Müdürlüğü binamızdaki özel bir odada bulunan cihazı devreye sokarak sirenleri çalıştırıyoruz. Son dönemlerde Konya'nın büyümesi nedeniyle bazı yeni mahallelerde siren sesi duyulmuyor. Bu nedenle Konya kent merkezine 2007 yılına kadar 10 siren daha yaparak siren sayısını 24'e çıkaracağız" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2006 Perşembe 10:55:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?