5
Mayıs
2024
Pazar
KONYA

Semazen sikkeleri dünya pazarında

Semazenlerin başına giydiği sikkeler, başta ABD olmak üzere dünyanın pekçok ülkesine hediyelik olarak gönderiliyor.

Son birkaç ustadan biri olan Recep Tekkalan, büyük zahmet ve titizlikle ürettiği iki ayrı ebattaki sikkeleri, 20 ile 40 milyon lira arasında satıyor. Hediyelik eşya dükkanlarında satılan sikkeler ise 50 ile 100 milyon lira arasında alıcı buluyor.

Konya’da Eski Garaj Semti’nde, duvarları yığma şeklinde taşlarla örülü, mütevazı bir atölyede küçük yaştan beri her çeşit keçe imalatı ve çobanlar için kepenek üretimi yapan Recep Tekkalan (52), 15 yıl önce de eskiden Mevlevi dervişlerinin kullandığı, şimdi ise artık sadece semazenlerin tören sırasında başlarına giydiği sikkelerden üretmeye başladı. Tekkalan, Konya’da ve Türkiye’de semazen sikkesi imal eden 2 kişiden biri olduğunu, halen de ortağı Osman Özakar ile birlikte bu sikkelerden üretmeyi sürdürdüğünü söyledi.

MEVLANA TÖRENLERİNDE İLGİ GÖRÜYOR

Bu yıl Mevlana’yı anma etkinliklerinin, inşaatı yeni tamamlanan Mevlana Kültür Merkezi’nde yapıldığı için daha geniş katılımla gerçekleştirildiğini anlatan Tekkalan, şunları kaydetti:
“Mevlana törenlerini izlemeye gelen pek çok kişi, atölyemizde üretilen bu sikkeleri, Mevlana Müzesi çevresindeki hediyelik eşya dükkanlardan satın aldı. Mevlana’ya ilgi duyanlar biblo ya da gerçek boyutlarda yaptığımız sikkelere büyük ilgi gösteriyor. Bir haftalık Mevlana Haftası etkinlikleri de dahil, bir yıl boyunca yaklaşık 500-600 sikke üreterek, sattık. Bizim 20 ile 40 milyon lira arasında fiyatlardan verdiğimiz 2 ayrı ebattaki sikkeler, hediyelik eşya dükkanlarında 50 ile 100 milyon lira arasında satılıyor. Aracı tüccarlar tarafından ABD başta olmak üzere pek çok ülkeye daha yüksek fiyatlardan gönderiliyor.”

KESME VE YAPIŞTIRMA YOK

Sikke imalatının emek yoğun bir iş olduğunu, yapımının büyük zahmet ve titizlik istediğini anlatan Tekkalan, “Önce tiftik keçisinin tüylerini kalıp haline getirip hasır üzerine sererek, elimizle ya da keçe dövme makinesinde sıkıştırıyoruz. Üzerine basınç uygulandıkça incelen ve sertleşen tiftik keçesini, hiç bir şekilde kesmeden ve yapıştırmadan kafaya olacak şekilde işleyerek bir ucu kapalı koni haline getiriyoruz” diye konuştu. Tekkalan, keçe ve tiftikten ürettikleri sikkeden kendilerine yetecek kadar kazanmalarına karşın, gençlerin bu alana ilgisizliği nedeniyle mesleği devam ettirecek çırak bulamadıklarını da sözlerine ekledi.

aa
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2004 Çarşamba 16:24:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?