4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Sesli kütüphanede AKP tüzüğü

Konya'da oluşturulan sesli kütüphanede görme engelliler roman, hikaye, hadis ve genel kültür bilgileri içeren kitap ve ansiklopedileri dinleyebiliyor.

Görme engelliler kabartma yazılardan oluşan kitaplardan da yararlanıyor. Kütüphanede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kabartma resmi ile seslendirilmiş AKP tüzüğü de bulunuyor.

Yaklaşık nüfusu 400 bin olan Selçuklu İlçesi'nde Selçuklu Belediyesi, Rauf Orbay Mahallesi'nde Görme Engelliler Kütüphanesi kurdu. Binkonutlar Halk Kütüphanesi'nin yanında kurulan görme engelliler kütüphanesi, özellikle hafta sonları görme engelliler okulunda eğitim gören öğrencilere hizmet ediyor. Kütüphaye gelmek isteyen öğrenciler, belediyenin tahsis ettiği servis araçları ile gelip, hizmet alabiliyor. CD ve kaset çalarların sayesinde sesli bilgi aktarımının yapıldığı kütüphane de, kütüphaneye gelen görme engelliler, arşivde bulunan kitap ve ansiklopedilerden dinlemek istedikleri eserleri kütüphane görevlisine bildiriyor. Bu kişiler dinleme kabinine geçerek kulaklığını takıyor, kütüphane görevlisi de, ziyaretçinin istediği eseri, kaset çalara takarak dinlemesine yardımcı oluyor. Kütüphane de şimdilik 600'e yakın roman ve hikaye türü sesli eser bulunduğu belirtildi. Bunların içinde, son dönemlerde çok okunan kitaplar arasında bulunan Turgut Özakman'ın yazdığı `Şu Çılgın Türkler' romanı da yer alıyor. Roman ve hikayelerin dışında, 100 hadis ve genel kültür bilgileri içeren kaset be bulunuyor.

Kütüphaneye gelen görme engellilere, yine görme engelli bir görevli hizmet ediyor. Yüzde 10 oranında görebilen Mustafa Kıyak, kütüphaneye gelen ziyaretçilerin özellikle sesli kütüphaneye ilgi gösterdiklerini belirterek, "Sesli eserlerimizin sayısını artırmaya çalışıyoruz. Yaklaşık 1000 sesli eser daha hazırlıyoruz" dedi.

Görme engellilerin, sesli eserlerin yanı sıra kabartma eserlerden de yararlandığını anlatan Kıyak, şöyle devam etti:

"Kabartma eserlerimiz arasında, 40 klasörden oluşan Kuran-ı Kerim meali, ders kitapları, açık öğretim kitapları ve genel kültür bilgileri içeren ansiklopediler var. Bunun dışında yüzde 10 veya 15 oranın da görebilen vatandaşlarımız da telebüyüteç sayesinde isteği kitabı okuyabiliyor. Kütüphanemiz, sadece kütüphane içinde değil, görme engelli vatandaşlarımızın evlerinde de hizmet veriyor. Bize telefonla ulaşan vatandaşlarımız, sesli eserler arşivimizden istediği eseri istiyor. Biz de evine istenen eserin kasetini gönderiyoruz."

KÜTÜPHANE ARŞİVİNDE, AKP TÜZÜĞÜ

Sesli eserlerin bulunduğu rafta, AKP tüzüğünün ve kütüphane girişinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kabartma resminin asılı olması dikkat çekti. Kütüphane görevlisi Mustafa Kıyak, AKP Genel Merkezi'nin, kütüphane açıldığında hediye olarak parti tüzüğünü, Başbakan Erdoğan'ın kabartma resmini ve görme engellilerin haklarını belirten kanunların yer aldığı kasetleri gönderdiğini söyledi.
DHA / Vatan
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2007 Salı 13:26:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?