6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Sıcaklarda araç kullanırken dikkat!

Yaz mevsiminin gelmesi ve havaların ısınması nedeniyle özellikle uzun yola çıkacak araç sürücülerinin daha dikkatli olması gerekiyor.

Konya İl Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, sıcak hava nedeniyle vücutta aşırı su kaybı yaşandığı, kalbe ve beyne daha az kan gittiği belirtilirken, kanın az gitmesi nedeniyle dikkat ve refleksin zayıfladığı ifade edildi. Açıklamada ayrıca sıcak havaların insan vücudunun dengesini ve psikolojisini bozduğu, bu nedenle tepki zamanının uzadığı dile getirilirken, sürücülerin mümkün olduğu kadar 10.00 ile 16.00 saatleri arasında araç kullanmaması gerektiği ifade edildi.

Yapılan açıklamada sürücülerin yola çıkmadan ve yoldayken dikkat etmesi gerekenler şöyle sıralandı:

"Araç bakımını yaptırmadan yola çıkmayın. Klimanın çalışır, lastiklerin aşınmamış ve fren hidrolik yağının tam olması araçtan kaynaklanacak olası bir kazanın önlenmesinde büyük etkendir. Yorgun ve uykusuz olarak kesinlikle yola çıkmayınız. Yorgunluk ve uykusuzluk sıcak hava ile birleşince kaza kaçınılmaz olur. Uzun seyahatlerde devamlı olarak 2 saatten fazla araç kullanılmamalı, sık sık dinlenilmelidir. 2 saat yolculuktan sonra araçtan inerek dinleniniz. Uyku getirecek ağır yiyeceklerden kaçınınız.

Bol sulu gıdalar ve sıvı içecekler vücudumuzun ağırlaşmasını önleyecektir. Sürüş esnasında mutlaka kaliteli güneş gözlüğü kullanınız. Güneş gözlüğü ve siperlikler yaz günlerinin parlaklığını azaltır. Güneş gözlüğü güneş ışığından kaynaklanan yansımaları önler ve güneşin gözünüzü yormasını engeller. Camları açmak yerine havalandırmayı kullanınız. Çünkü açık camlar aracın dengesini bozduğu gibi yakıt tüketimini artırır, ayrıca açık camdan içeri sinek, böcek ve toz girebilir. Uçuşan kül, toz ve uzun saçlar göze girebilir ve kazaya neden olabilir.

Terlik veya sandaletle araç kullanılmamalı, rahat bir ayakkabı, bol ve rahat teri emen giysiler giyilmelidir, daha rahat araç kullanma ortamı oluşturulmalıdır. Sıcağın etkisiyle yolun yüzeyi de trafiğe elverişsiz duruma gelir. Asfaltın erimesi nedeniyle yol kayganlaşır. Böyle durumlarda ani ve sert frenden kaçınılmalıdır. Çünkü yol kayganlaştığından fren mesafesi uzar. Kısa huzmeli farlarınızı mutlaka yakınız. Ölümcül kazaların çoğu güneşli gün ve düzlüklerde olmaktadır. Kısa huzmeli farlar gündüzleri, güneşli günlerde daha iyi görülmeyi sağlar. Tatil veya iş yolculuklarında en doğru yaklaşım, geçirilen zamanı kısaltmaya çalışmak yerine, yolculuğun da tatilin veya işin bir parçası olduğunu görmemiz acelecilikten ve sabırsızlıktan meydana gelen dikkat dağılmasını ve bu nedenlerden meydana gelebilecek kazaları önler."

İHA
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2008 Cuma 11:13:41
Güncelleme :4 Temmuz 2008 Cuma 15:25:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?