4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

'Şiddet' anketinden 'yoksulluk' çıktı

Konya'da yaklaşık 250 bin kişinin katıldığı 'okulda şiddet' konulu anket çalışmasında, çocuklarda suça yatkınlık oranları yüksek olan bölgelerin, kişi başına milli geliri az olan ilçeler olduğu belirlendi.

Konya İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, şiddetin kaynağında yer alan sorunları ortaya çıkarmak için mayıs ayında bir anket çalışması yaptıklarını söyledi.

Şahin, Konya'nın merkez ve ilçelerinde, 133 bin 487 ilk ve orta öğrenim öğrencisi, 15 bin 593 öğretmen ve 101 bin 545 velinin katılımıyla ayında yapılan anketten sağlıklı sonuçlar alabilmek için, objektif davranmaya büyük önem verdiklerini vurguladı.

Şahin, ankette katılan öğrenci, öğretmen ve velilere 21'er soru yöneltildiğini belirtti.

Öğrencilerin:


Yüzde 31'i "ailem hangi televizyon programını izlediğime müdahale etmiyor"

Yüzde 29'u "öğretmenlerin kırıcı söz ve hareketleri beni olumsuz etkiliyor"

Yüzde 27'si "bilgisayar oyunlarında en çok savaş ve dövüş içerenleri tercih ederim''

Yüzde 26'sı "çevremdeki insanlara karşı öfkemi kontrol edemiyorum'' diyor.

Ekonomik sıkıntıların yaşanan pek çok sorunun temelinde yatan gerçek olduğunu, bunun, çocukları şiddete yönelten sebepler arasında da ön plana çıktığını anlatan Şahin, ''ailelerin gelir durumunun iyi olduğu ilçelerimizde, çocukları ve gençleri şiddete yönelten sorunların düşük olduğunu gördük" dedi.

Şahin, anketin kişi başına düşen milli geliri daha az olan ilçelerde karşılaşılan olumsuzlukların, daha fazla olduğunu ortaya çıkardığını belirtti.

Bu çalışmada sorunları tüm çıplaklığıyla görmek istediklerini ifade eden Şahin, "her ilçede oluşturacağımız komisyonlar aracılığıyla, orada yaşanan en önemli sorundan başlamak üzere, çözüm için çok ciddi çalışmalar yapılacak'' dedi.

Aile ve öğretmenlerin görüşü

Veliler ile öğretmen ve okul yöneticilerinden alınan yanıtların da şiddetin kaynağı konusunda ipuçları verdiğini dile getiren Şahin, bu kesimin ankete yansımasını da şöyle açıkladı:

Velilerin:

Yüzde 34'ü şiddet içerikli televizyon dizileri, filmler ve bilgisayar oyunlarının çocuğun problemli davranışlar göstermesini etkilediğini düşünüyor.

Yüzde 19'u okulla yeteri kadar işbirliği içinde olmadıkları için çocukta olumsuz davranışlar görüldüğünü söylüyor.

Yüzde 18'i bu tür olumsuzlukların geçim sıkıntısı çekmeleri nedeniyle kaynaklandığını belirtiyor.

Öğretmenlerin:

Yüzde 50'si sorunların, ailelerin çocukların fiziksel ve psikolojik gelişmeleri hakkında bilgi sahibi olmamalarından kaynaklandığını ifade ediyor.

Diğer yüzde 50'si ise bu ailelerin ekonomik durumunun kötü ve sosyal güvencesi bulunmamasının, şiddeti etkilediği düşüncesinde.
.
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2006 Perşembe 15:04:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?