6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Sigara mağdurlarından tepki!

SİGARA MAĞDURLARI YASAĞIN İPTALİ İSTEĞİNE KARŞI ÇIKIYOR

Kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklandığı yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasına, sigara nedeniyle çeşitli sağlık problemleri yaşayan mağdurlar tepki gösterdi.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu ile Bir Hayalim Var Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlikte, sigara nedeniyle sağlıklarını kaybetmiş olan mağdurlar bir araya geldi. Etkinlikte sigaranın zararları hakkında bilgi veren Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Konya Şube Başkanı Dr. Eyüp Çetin, kanserin günümüzün en büyük sağlık sorunu olduğunu ancak bu hastalığın kendi kendine gelişmediğini belirterek, "Bu hastalığın oluşmasını sağlayan etkenlerin başında sigara gelmektedir. Bugün burada

sigaranın bizlere nasıl zarar verdiğini göstereceğiz. Sigaradan sadece içenler değil, içmeyenler de en az içenler kadar etkileniyor. Sigara yasağının kalkması en çok bu içmeyenleri etkileyecektir. Bu etkenleri kaldırdığı taktirde kanser olgusunu yeneceğiz. Tabii bir de bu işin ekonomik boyutu var. Sigara yasağının kalkmasını en çok sigara üreten ülke ve firmalar istiyor. Çünkü bu yasak ile büyük bir ekonomik kayıp yaşadıkları biliniyor. Şu an sigara yasağının kalkması ile ilgili başvuru inceleniyor.

Raportör tarafından hazırlanan raporda yasağın devam etmesi yönünde görüş bildiriliyor. Bugün burada sigaradan mağdur olanlarla birlikte yasağın devam etmesi konusunda sesimizi duyurmak için toplandık" dedi.

 

"SİGARA BANA BİR ARKADAŞ GİBİYDİ"

Sigara nedeniyle akciğer ve kalp sorunları yaşayan 70 yaşındaki Salim Uçar ise, "Sigaraya 10 yaşında izmarit toplayarak başladım ve 50 sene günde 2.5 paket içtim. 10 yıl oldu bırakalı ancak yine de sigara beni yıktı. Bir zamanlar birisi sigarayı bırak dediği zaman kızardım. Paramla alıyorum size ne derdim. Sigara bana bir arkadaş gibi gelirdi. Ama şimdi sağlığımı mahvetti. Kalpten ameliyat oldum. Akciğerimde yara çıktı. 24 saatin 16 saatini oksijen alarak geçirmek zorunda kalıyorum. Eğer oksijen almazsam

elim ayağım morarmaya başlıyor. Ben şu an içmenin ceremesini çekiyorum. Başkaları çekmesin" şeklinde konuştu.

 

7 METRE PLASTİK DAMAR TAKILI

56 yaşındaki Şefik Yıldırım ise çocukken başladığı sigarayı hamallık yaptığı dönemde daha da artırarak devam ettirdiğini ifade ederek, "Sigara nedeniyle 15 defa ameliyat, 21 defa da anjiyo oldum. Her iki bacağımın dizden aşağı kesimi kesilmek zorunda kaldı. Kalp çıkışından, bacağımın kesik yerine kadar olan bölgeye 7 metrelik plastik damar taktılar. Şu an yürümekte zorluk çekiyorum. Bu yasağın devam etmesini istiyorum" şeklinde konuştu.

SİGARA MAĞDURLARI YASAĞIN İPTALİ İSTEĞİNE KARŞI ÇIKIYOR
SİGARA MAĞDURLARI YASAĞIN İPTALİ İSTEĞİNE KARŞI ÇIKIYOR
SİGARA MAĞDURLARI YASAĞIN İPTALİ İSTEĞİNE KARŞI ÇIKIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2010 Çarşamba 14:12:03
Güncelleme :7 Ekim 2010 Perşembe 14:00:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?