4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Sırık domates bereketi

Konya'nın Ereğli İlçe Tarım Müdürü Özkan Özgüven, iki yıl önce deneme ekimlerine başlanan sırık domatesin bugün ilçeye sadece ihracattan 5 milyon YTL'lik girdi sağladığını söyledi.


İlçe Tarım Müdürü Özkan Özgüven, 2005 yılında 60 dekarda 8 çiftçi ile başlanan sırık domates yetiştirme projesinin, 2006 yılında 350 dekarlık alana ulaştığını ve aynı yıl 5 bin ton domates üretimi ile ilçeye 1.5 mjilyon YTL'lik ihracat kaynağı sağladığını belirterek, "Geçen yıl domates fiyatları düşük olmasına rağmen üretimin yüzde 80'lik bölümünün yurt dışına gönderilmesi ile önemli bir girdi sağlandı.

Geçen yılki bu gelişme sırık domates ekimine olan ilgiyi arttırdı. 2007 yılında 830 dekarlık alana sırık domates ekimi gerçekleşti. Kurak bir yıl olmasına rağmen bu yılki rekoltenin 11 bin tondan aşağı olmaması bekleniyor. Sırık domateslerin bir ekim yılında 4 ila 6 kez toplanıyor olması çiftçinin rekoltesini de arttırıyor. Bölgemiz daha önce de salçalık domates ekimine alışık olduğu için domates yetiştiriciliğinde çok zorluk çekilmeden adaptasyon sağladı” dedi.


Özkan Özgüven, gıda ürünü seçiciliğinde en sıkıntılı ülkelerden olan Almanya, Fransa ve Rusya başta olmak üzere birçok Ortadoğu ülkesine domates ihracatının Ereğli'den yapılıyor olmasına dikkati çekerek, “Ereğli İlçe Tarım Müdürlüğü olarak, İhracat Bitki Sağlık Sertifikası'nı da verdiğimiz için üreticilerimizi ihracata yönelterek ekonomik girdiye önemli katkılar sağladığımıza inanıyorum. Sahada ise üreticilere kurumumuz uzmanlarının desteği ile bilimsel tarımın her yönüyle uygulanmasına sağladığımız destek çiftçimizin yüzünü güldürmektedir” şeklinde konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2007 Çarşamba 05:05:49
Güncelleme :26 Eylül 2007 Çarşamba 08:49:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?