4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Sırlarla dolu kütüphane

On binlerce yazma ve matbu eserin bulunduğu Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi, eserlerin tamamının künyelerinin çıkarılmaması ve içeriklerinin bilinmemesi nedeniyle bilim adamlarından büyük ilgi görüyor.

Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, Süleymaniye'den sonra alanında Türkiye'nin ikinci büyük
kütüphanesi olan Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'nin dünyanın en önemli yazma eserler kütüphaneleri arasında bulunduğunu söyledi. 

Kütüphanede, Türkiye genelindeki 60 kütüphaneden gelenlerle birlikte 85 binin üzerinde yazma ve matbu eserin bulunduğunu ifade eden Şahin, bu eserlerin döneminin tarihine ve kültürüne ışık tutması nedeniyle çok önemli ve değerli olduğunu kaydetti.

Bu eserleri eskiyip yıpranmaması, gelecek nesillere aktarılabilmesi için çok iye koruduklarını vurgulayan Şahin, ''Kitaplar bozulmasın, yırtılmasın diye tedbirler aldık. Eserler, en önemli düşmanları olan güneş, nem, toz ile hava kirliliğine karşı özel olarak hazırladığımız depoda korunuyor. Burada sıcaklık ve nem sürekli ölçülüyor. Pencerelerde bile özel filtreler var. Eserler değeri ölçüsünde korunuyor'' dedi.

ESERLERİN KÜNYELERİ ÇIKARILMADI

Şahin, eserlerin tamamının henüz biyografik ve bibliyografik künyelerinin çıkarılmaması ve içeriğinin bilinmemesinin Konya Bölge Yazma Eserler
Kütüphanesi'ne ayrı bir önem kazandırdığını belirterek, şunları söyledi:''Süleymaniye Kütüphanesi'ndeki bütün eserlerin künyeleri çıkarıldı ve içeriği biliniyor. Bizde ise henüz yeni çıkarmaya başladık. Araştırma yaptıkça tarihe ışık tutacak yeni bilgilere ve belgelere ulaşıyoruz. Kütüphanede yazma eserlerden daha değerli Osmanlıca yazılmış matbu eserler bile bulunuyor. Bu eserler arasında matbaanın icadından sonra çıkarılmış olanlar da var. Kütüphanede yazma eserlerden daha değerli matbular ile tarihi bin yıla dayanan eserler halen içinde birçok sırrı barındırıyor. Bu eserlerin her biri alanında tarihe ışık
tutacak nitelikte.''

Bu özelliği nedeniyle yerli yabancı birçok bilim adamının yeni bilgilere ulaşma amacıyla eserleri incelemek için Konya'ya geldiğini vurgulayan Şahin, ''Eserlerdeki sır, bilim adamlarını kendisine çekiyor. Yıl içinde birçok ülkeden çok sayıda bilim adamı araştırma yapmak için geldi'' diye konuştu.Şahin, ayrıca kütüphaneye güvenen birçok vatandaşın evindeki eserlerini kendilerine bağışladığını ya da sattığını ifade ederek, 2006 yılında 3 matbu ve 230 yazma eseri 70 bin YTL'ye aldıklarını, 317 yazma eser ve 412 matbunun da karşılıksız bağışlandığını söyledi.

Kütüphanedeki eserlerin tamamının dijital ortama aktarıldığını dile getiren Şahin, araştırma için gelenlere CD ya da eserin kopyasını verdiklerini sözlerine ekledi.





aa
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2007 Cumartesi 17:40:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?