4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Siyah havuç hammadde olarak kullanılıyor

Konya'nın Ereğli ilçesinde yetişen siyah havuç, giderek artan doğal boya ihtiyacını karşılamak için hammadde olarak kullanılıyor. Siyah havuçtan elde edilen renklendirici, Almanya, İtalya ve Fransa gibi ülkelere ihraç ediliyor.


Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Enver Bozkurt, ilçede yetiştirilen siyah havucun yurt içinde şalgam konsantresi olarak, yurt dışına ise doğal renklendirici olarak ihraç edildiğini belirterek, "Eskiden havuç hasat edildikten sonra yıkanır, paketlenir ve taze olarak yurt dışına gönderilirdi. Şimdi ise ilçemize 3 boya fabrika kuruldu. Bir tanesinin temeli atıldı ve bir tanesi ile de görüşmelerimiz sürüyor. Artık boya haline getirilen ürün dolaylı olarak değil, doğrudan boya olarak ihraç ediliyor" dedi.


Yapılan incelemede dünyada en kaliteli ve en yüksek düzeyde boya içeren havucun Ereğli'de yetişen siyah havuç olduğunun belirlendiğini de dile getiren Bozkurt, bu ürünün özellikle Kuzukuyu, Tatırlı, Sazgeçit, Sarıtopallı, Türkmen, Çiller ve Kamışlıkuyu Köyleri'nde en yüksek kalitede yetiştirildiğini, bu yıl Ereğli'de 75 ile 100 bin ton arasında siyah havuç rekoltesi beklendiğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2007 Çarşamba 17:50:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?