6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Soba zehirlenmelerine dikkat!

Konya Numune Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Rıza Sarıbabıçcı, vatandaşları soba zehirlenmelerine karşı uyararak, "Odun, kömür, gazyağı ve doğalgaz gibi organik yakıtlar tam olarak yanmadığı zaman zehirlenmeye neden olur" dedi.

Zehirlenmelerin artması üzerine uyarılarda bulunan Konya Numune Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Rıza Sarıbabıçcı, sadece Konya Numune Hastanesi'ne 82 kişinin soba zehirlenmesi nedeniyle başvurduğunu söyledi.

Sarıbabıçcı, "Başvuranlardan 2 tanesi müşahede altında tutuluyor, sağlık durumları iyi. Diğer hastanelere de 75'in üzerinde soba zehirlenmesi vakası gelmiş. Havaların soğuması ve lodosla birlikte sobaların zaman zaman dikkatsiz kullanımı beraberinde halk arasında soba zehirlenmesi olarak tabir edilen karbonmonoksit zehirlenmesini getiriyor. Konya'da karbonmonoksit zehirlenmelerinde yaşanan artış nedeniyle vatandaşlarımızı uyarmak istiyoruz. Sıklıkla gece saatlerinde kişilerin uyuduğu sırada meydana gelen karbonmonoksit zehirlenmeleri en fazla Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında görülüyor ve baca sistemlerinin iyi bir şekilde düzenlenmemesi, temizlenmemesi, lodoslu havalarda sobanın dikkatsiz kullanılmasından meydana geliyor" dedi.

Odun, kömür, gazyağı ve doğalgaz gibi organik yakıtların tam olarak yanmaması sonucu karbonmonoksit gazının ortaya çıktığını ve bunun insanları zehirlediğini belirten Sarıbabıçcı, "Solunan gaz hızla kan hücrelerindeki oksijeni bağlayan hemoglobinle etkileşime girerek oksijenin bağlanmasını engeller. Doku ve hücrelerin oksijen yerine zehirli olan karbonmsonoksit gazını alması zehirlenmeye neden olur. Gazın renksiz, kokusuz ve tatsız oluşu kişilerin farkında olmadan zehirlenmesine yol açar. Genelde uyku sırasında zehirlenme ölümlere neden olur. Zehirlenmenin belirtileri baş ağrısı, baş dönmesi, kulaklarda çınlama, sarhoşluk hali ve bulantı ile ortaya çıkar. Zehirlendiğinin farkına varılmasının ardından önce temiz havaya çıkılmalı, bilinci kapalı durumda olanlar ise hemen yan yatırılıp solunum yolu açılmalı ve sağlık ekiplerine haber verilmelidir" şeklinde konuştu.
Yetkililer ise, soba zehirlenmelerine karşı sobayı üstten yakmanın faydalı olduğunu belirterek, "Baca temizliğine dikkat edilmesi ve hava kapaklarının kapatılmaması gerekiyor. Rüzgarlı ve lodoslu havalarda soba yakılırken dikkat edilmelidir. İmkan varsa soba yakmamak gerekir" dedi.

Konya'da 1 gün içerisinde 158 kişi soba zehirlenmesi nedeniyle hastanelere kaldırıldı. Hüyük ilçesinde ise bir kişi soba zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetti.

 

iha
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2008 Çarşamba 16:41:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?