7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Soğuktan ayak parmakları dondu

Ayak parmaklarında başlayan şiddetli ağrı ve morarma şikayeti ile hastaneye başvuran 58 yaşındaki Mustafa Gündüz'ün aşırı soğuk nedeniyle parmaklarının donduğu anlaşıldı.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alınan Gündüz'ün her iki ayağındaki parmaklarında, aşırı ısı kaybına bağlı olarak 'Soğuk Isırması' meydana geldiği belirlendi. Dermatoloji (Cildiye) Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Engin, aşırı soğuklarda dışarı ile teması fazla olan burun, kulak, el ve ayak parmakları gibi uç noktaların mutlaka korunması gerektiğini söyledi.

Meram ilçesi Uzunharmanlar Mahallesi'nde yaşayan 5 çocuk babası Mustafa Gündüz, 13 Ocak Pazar günü akşam saat 22.00 sıralarında evinden yaklaşık 500 metre uzaklıkta bulunan bir yakınına ait petrol istasyonuna yürüdü. Kısa bir süre sonra yeniden eve dönen Gündüz, her iki ayağının parmak ve tarak kemiklerinde ağrı hissetti. Ayaklarında morarma başlayan Gündüz, yakınları tarafından Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Dermatoloji Bölümü'ne sevk edilen Gündüz'ün burada yapılan muayenesinde her iki ayağının parmaklarında aşırı soğuğa bağlı olarak 'Soğuk Isırması' meydana geldiği belirlendi.

Yrd. Doç. Dr. Burhan Engin, hastaya tetanoz aşısı yapılıp, antibiyotik ve damar acıcı ilaç tedavisi uygulandığını belirterek, "Mustafa Gündüz, buradaki tedavisinin tamamlanmasının ardından pansuman yapılabilmesi için Plastik Cerrahi Servisi'ne sevkedildi. Şu anda sağlık durumu son derece iyi" dedi.

Soğuk havayla ani temasa bağlı olarak meydana gelen 'Soğuk Isırması' ya da 'Soğuk Yanması' olarak bilinen hastalığın ciddiye alınması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Engin, "Özellikle ısı kaybının en düşük seviyelerde olduğu gece geç saatlerle, sabah çok erken saatlerde soğukla ani temastan kaçınmalıyız. Dışarıya çıkmadan önce mutlaka ılık bir ortamda bir süre bekleyip, vücudu soğuk ortama alıştırmalıyız. Dışarı ile teması olan burun, kulak ve parmak uçlarının soğuktan korunması gerekir" dedi.

 

CHA
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2008 Perşembe 11:23:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?