5
Mayıs
2024
Pazar
KONYA

SP'den AKP'ye bütçe eleştirisi

Saadet Partisi (SP) Genel Başkan Danışmanı ve Konya eski Milletvekili Veysel Candan, bütçelerin hükümetlerin karnesi niteliğini taşıdığını belirterek, AKP Hükümeti’nin karnesinin çok zayıf olduğunu söyleyerek 2004 ve 2005 bütçelerini eleştirdi.

Candan, SP İl Binası’nda düzenlediği basın toplantısında, kabul edilen 2005 bütçesine değindi. Bütçe ve gelirlerin hükümetlerin karnesi niteliği taşıdığını belirten Veysel Candan, "Bu hükümetin karnesi çok zayıf. 2004’te gelirler 126.5 katrilyon, giderler ise 155.6 katrilyondur. Yani 31.1 katrilyon bütçede açık vardır. Bütçede en büyük payı 56.4 katrilyon ile faiz giderleri oluşturmaktadır. 24.4 katrilyon ek faiz giderleri ile birlikte 80 katrilyonun üzerine çıkıyor. Yani personel giderleri hariç bütçenin tamamı faize gidiyor. Ayrıca tarımsal desteğe faiz giderlerinin 15’te biri kadar yani 3.5 katrilyon ayırılmış. Bu tarımda geriye gitmektir" dedi. Türkiye bütçesini İMF’nin hazırladığını iddia eden Candan şöyle devam etti:

"Bu hükümetin ekonomiden bahsetmesi mümkün değil. Çünkü İMF hükümete talimat veriyor. Onlar da bütçede bu talimatları uyguluyor. Bütçemiz var ama bütçe açığı büyümüş, nerdeyse tamamı faiz giderlerine gidiyor ve memura işçiye, çiftçiye para verilemiyor. Eğer hükümet bu bütçeyi biz hazırladık demeye devam ederse siyasi hayatlarını riske atarlar. Bu ülke 18 defa İMF ile stand by anlaşması yapmış ama hiçbirinden bir sonuç çıkmamıştır. Tarih tekerrürden ibarettir. Eski yanlışlardan ders alınmalı."

Yabancılara mülk satışına da değinen Veysel Candan, "Hükümet bu yanlışları düzelteceği yerde ikinci bir bataklığa sürükleniyor. 1 yılda yabancılara 258 milyon metrekare arsa satılmış ve bundan 1 milyar dolar gelir elde edilmiş. Yani devletin 10 günlük faiz giderine karşılık 258 milyon metrekare toprağımız yabancılara satılmış. Yani yapılan bir yanlış başka bir yanlışla düzeltilmeye çalışılıyor" şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan’ın asgari ücret konusunda yaptığı açıklamayı da hatırlatan Candan, "Başbakan asgari ücret ile ilgili sürpriz yapacağını söylüyor ve sonra sözlerim yanlış anlaşılmış diyor. Bir Başbakan’ın yanlış anlaşılacak birşey söylemeye hakkı yoktur. Devlet idareciliği ciddi bir iştir" dedi.

Ekonomi ile ilgili çözüm yollarını da dile getiren Candan, "Öncelikle borç alma hastalığından kurtulmamız lazım. Bunun için tasviye yoluna gidilmelidir. Belki başlarda bir iki kriz yaşanır ama sonra herşey temeline oturur. Ama bu gidişat devam ederse 10 yıl sonra 1 trilyon dolar borcun altından hiç kimse kalkamaz. Bunları laf olsun diye söylemiyoruz. Bu ülke hepimizin. Hepimiz bu ülkeyi seviyoruz ve kalkınmasını istiyoruz" diye konuştu.

Konya-İHA
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2004 Cuma 14:26:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?