4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Su kaybına çözüm aslında mümkün!

Toprakları, akarsuları kuruyan Türkiye'de, bilinçsiz sulama nedeniyle yılda yaklaşık 30 milyar metreküp su kaybediliyor. Oysa kuraklığa teslim olmadan, ürün verimini ikiye katlamak mümkün. Damla ve yağmurlama sulama yöntemleriyle büyük verim artışı sağlanıyor. Gelir artışı ise yüzde 300'lere ulaşıyor.

Hükümetin kuraklığın önüne geçmek için desteklediği damla ve yağmurlama sulama kredilerini  Polatlı ve Konya'da araştırıldı.

Eskiden, "köyde kazmayı vurduğun yerden su çıkar" denilirdi... Ancak kuraklık nedeniyle artezyenden, su kuyularından gelen gürül gürül su sesi tarihe karıştı. Artık çiftçinin umudu iki farklı sulama yönteminde...

POLATLI - YAĞMURLAMA SULAMA

"Su çok kıt" diyen Polatlılı çiftçi Mustafa Hatipoğlu, "Bunu en ekonomik şekilde kullanmak zorundayız. Bunun da iki yöntemi var, biri yağmurlama biri damlama" diyor.

Damla sulama, bitkinin köküne suyun damla damla verilmesi anlamına geliyor. Yağmurlamada ise fıskiyelerden yararlanılıyor.

Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hüsamettin Gülhan, "Bu sistemle toprakta erozyon oluşmadığı için, bitkinin ihtiyacı olan elementleri bitki net olarak aldığı için, iki kata varan verim artışları oluyor" diyerek yöntemin faydalarını özetliyor.

Urfa-Mardin arasındaki 30 bin adet kuyudan bir günde Fırat nehrinin debisi kadar su çekiliyor. Yani Türkiye bilinçsiz sulama cenneti...

Hükümet bu yüzden bu iki sistemi destekleme kararı aldı. Ziraat Bankası, iki sistem için de çiftçiye faizsiz kredi veriyor. Ödeme çiftçiye değil, sistemi kuran firmaya yapılıyor.

KONYA - DAMLA SULAMA

Konyalı çiftçi Dursun Akdağ, damla sulama için, "Tahminimize göre yüzde 30 elektrik, yüzde 30 da sulamada tasarruf sağlıyor" diyor.

Konyalı bir başka çiftçi Mustafa Arsevenoğlu da, "Şimdi 250 dekarı 1 işçiyle sulayabiliyoruz" diye konuşuyor.

Giderlerden tasarruf:
Enerji:
  Yüzde 40
İşçilik:  Yüzde 90
Gübre:  Yüzde 50
Zirai ilaç:  Yüzde 30
Su:  Yüzde 80
Verim artışı:  Yüzde 35
Net kazanç:  Yüzde 302

Domates ve pamukta yüksek verim

Bu tip sulama ile domateste yüzde 100, pamukta yüzde 35 verim artışı sağlanıyor. Gelir artışının yüzde 300'lere ulaştığı belirtiliyor.

Vahşi sulamayı önlemek için çiftçilere faizsiz kredi olanağı veren Ziraat Bankası, 2007 yılı için ayırdığı 500 milyon YTL kaynağı da talep üzerine 1 milyar YTL'ye çıkardı.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2007 Perşembe 13:57:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?