7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Su ürünlerinin geleceği tehlikede

BEYŞEHİR GÖLÜ’NDEN BALIK KAÇAĞI

Beyşehir Gölü’nde üreme mevsimi olması nedeniyle 15 Mart’tan itibaren su ürünleri avlanma yasağı uygulanmaya başlarken, yasak dönemde damızlık balık ve balık yumurtalarının regülatör kapaklarından BSA kanalına kaçarak zayi olması nedeniyle su ürünlerinin geleceğini tehlikeye düştüğünü ileri sürdü.

Beyşehir Göl, Doğa ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Sami Tan, Beyşehir Gölü’nde hayata geçirilen avlanma yasağı ile su ürünlerinin koruma altına alındığını söyledi. Ancak, yasağın uygulandığı dönemde yumurtalarını kıyılara dökmeye başlayan balıkların neslini devam ettirebilmesinin önünde bazı engellerin bulunduğunu ileri süren Tan, “Beyşehir Gölü sularını aktaran regülatör kapaklarından akıntıya kapılarak BSA kanalına kaçan ve bu suretle zayi olan damızlık balık ve balık yumurtaları su ürünlerinin geleceği açısından tehlike oluşturmaktadır” dedi.

Yaşanan bu sorunun önüne geçilebilmesi için önceki yıllarda DSİ 4.Bölge Müdürlüğü tarafından regülatör kapaklarının önüne kafesler yaptırılarak 15 göze bunların yerleştirildiğini hatırlatan Tan, bu uygulamanın birkaç yıl sonra ortadan kaldırıldığını belirterek, “Yetkililerimizden regülatör kapaklarına bu kafeslerin yeniden konulmasını ve yılın 365 günü de kaldırılmamasını istiyoruz. Çünkü bu kafesler olduğu zaman gölden kanala akıntıya kapılarak balık geçişi olmuyor ve yaşanan bu sorun en asgari düzeye indiriliyor” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Mart 2010 Cumartesi 16:07:00
Güncelleme :27 Mart 2010 Cumartesi 16:09:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?