7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Su zammına tepki

Zaman, dünkü nüshasında, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin suya gizli zam yaptığını 'Arsenikli suya gizli zam' başlığıyla duyurmuştu. Platformdan yapılan açıklamada, vatandaşın kandırıldığına dikkat çekildi.

Platform Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aydoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu açıklama yapmaya davet etti. "Aziz Bey'in zamlı faturalardan haberi var mı, yok mu?" diye soran Aydoğan, şunları söyledi: "Aziz Kocaoğlu, acilen bu konunun üzerine düşmeli ve İzmirlilere bir açıklama yapmalı. Çıkıp '1 Ağustos'tan itibaren 13 ton su kullananlar suyun tonuna 4 ay boyunca 10 kuruş ödeyecek' diye açıklama yapıyor. Sonra kendisine bağlı İZSU şirketi vatandaşa zamlı fatura gönderiyor. Arsenik olayından sonra belediye kontrolden çıkmış araç gibi oldu."

"Son bildirimde fatura yüksek gelmişti, ama zam yapılacağı aklımızdan geçmemişti." diyen Bornovalı Hüseyin Adıgüzel, belediyeye tepki gösterdi. Adıgüzel, belediyede bürokratlarla başkanın söylemlerinin birbirini tutmadığını savundu. İki aylık 18 ton tüketime 29,60 YTL ödeme geldiğini belirten Bağımsız Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Ömer Lapçin ise, "Suyun tonunun 10 kuruşa düştüğü açıklandığında aslında şüphelenmiştim." dedi. Belediye, 1 Ağustos'tan itibaren 13 tonun altında su tüketenlere fatura göndermeyeceğini, suyun bedava olacağını açıklamıştı.


İzmir'in suyundaki zehir oranı giderek artıyor
İzmir'in şebeke suyunu içilemez yapan arsenik maddesinin giderek arttığı ortaya çıktı. Kentin 30 noktasından alınan su numunelerinden 17'sindeki arsenik oranı, geçen hafta yapılan ölçümlere göre yüzde 100 arttı. İzmir Valiliği'nin açıkladığı sonuçlara göre daha önce Bayraklı'dan alınan su numunesinde 13,2 mikrogram çıkan arsenik miktarı, bu ölçümde 36,5'e yükseldi. Bornova'da 14,8 olan arsenik miktarı 34'e, Çiğli'de 14,4'ten 32,5'e, Karşıyaka Şemikler'de 16,7'den 32,4'e, Örnekköy'de 22'den 32,4'e yükseldi. Konak ilçesine bağlı Alsancak semtinde, Menemen ilçesinde, Karşıyaka'nın Bayraklı semtinde, Bornova'nın bazı bölgelerinde arsenik oranları 20 ile 30 mikrogram arasında değişirken, Konak, Balçova, Narlıdere ilçelerinin bazı semtlerindeki su numunelerinden alınan arsenik oranı sınır değer olan 10 mikrogramın biraz üzerinde çıktı. Buca, Balçova'nın bazı bölgeleri, Gaziemir, Güzelbahçe, Konak ilçesinin bazı semtlerindeyse sudaki arsenik oranı sınır değerin çok altına kaldı. Büyükşehir Belediyesi, şebeke suyundaki arsenik oranı yüksek çıkınca Göksu ve Sarıkız su kuyularını kapatmıştı.

zaman
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2008 Pazartesi 10:43:04
Güncelleme :8 Eylül 2008 Pazartesi 10:47:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?