6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

SÜ'den AB'ye Nanoteknoloji Projesi

SÜ'DEN AB'YE NANOTEKNOLOJİ PROJESİ

Avrupa Birliği (AB), 7. Çerçeve Programı kapsamında Türkiye'den sadece Selçuk Üniversitesi'nin (SÜ) bulunduğu çok uluslu Nanoteknoloji Projesi için 4.5 milyon euro destek verme kararı aldı.

Proje Sorumlusu SÜ İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ersöz, uluslararası proje kaynağı en yüksek olan AB 7'inci Çerçeve Programı kapsamında Nanoteknoloji alanında ilk kez 6 ülke ile birlikte ortak bir çalışma yürüteceklerini söyledi. Projede uluslararası alanda isim yapmış kuruluşların yer alacağını belirten Prof. Dr. Ersöz, "İrlanda'dan Dünya devi İntel firması, Tyndall Enstitüsü ve Cork Üniversitesi, İspanya'dan Katalan Nanoteknoloji Enstitüsü, Fransa'dan Mikroelektronik Teknoloji Araştırma Merkezi, İngiltere'den New Castle Üniversitesi ve Kanichi Firması, Yunanistan'dan Ioannia Üniversitesi, Avusturya'dan Profactor Firması ile Türkiye'den de SÜ proje ortakları arasında yer almaktadır. Proje ile ilgili ilk toplantı, 20 Temmuz'da İrlanda'da gerçekleştirilecek. Burada ilk olarak iş bölümü yapılacak ve proje ortağı ülkeler yılda 4-5 kez bir araya gelerek bilgilendirme toplantısı gerçekleştirecek" dedi.

Proje ile elektronik cihazların beyni olarak adlandırılan Nanotransistör üretimi yapmayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Ersöz, "Nanoteknoloji alanında nano (mini) boyutta cihazların tasarlanması, üretimi ve elektronik endüstrisinde kullanımı, nanoaygıtların tasarlanması ile üretimi amaçlanmaktadır. Bir başka deyişle günlük yaşamda kullandığımız elektronik cihazlar ve işlemlerin beyin işlevi gören nanotransistörlerinin fiziksel olarak daha küçük ve daha hızlı çalışabilenini üretmek hedeflenmektedir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2010 Pazartesi 16:08:00
Güncelleme :28 Haziran 2010 Pazartesi 16:29:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?